Γλωσσάρι

  • Αλεύρι: είναι μια λεπτή σκόνη που γίνεται από τα δημητριακά ή άλλα αμυλούχα φυτά. Χρησιμοποιείται ως συστατικό σε πολλά τρόφιμα. Συνηθέστερα παράγεται από το σιτάρι, αλλά και το καλαμπόκι, τη σίκαλη, το κριθάρι, και το ρύζι. Το αλεύρι είναι το κύριο συστατικό του ψωμιού, το οποίο είναι βασικό τρόφιμο σε πολλές χώρες, και επομένως η διαθεσιμότητα και επάρκεια του αλευριού είναι συχνά ένα σημαντικό οικονομικό και πολιτικό ζήτημα. Το αλεύρι μπορεί επίσης να παραχθεί από τα όσπρια, όπως και τη σόγια, τα φυστίκια, τα αμύγδαλα, και καρπούς δέντρων.
  • Ανθόγαλα:κρέμα γάλακτος, καϊμάκι
    Υπάρχουν τρεις τύποι. Η ξυνή κρέμα που χρησιμοποιείται στη ρώσικη και κεντροευρωπαίκή μαγειρική. Η κρέμα τύπου 25% που είναι ιδανική για τη μαγειρική. Το καϊμάκι για παγωτά και κρέμες, που παλαιότερα γίνονταν στην Ελλάδα από γάλα βουβάλας που είναι ιδιαίτερα παχύ.

    Γλωσσάρι Μαγειρικής, Αλέξανδρος Γιώτης
    Les Livres du Tourisme, Γ Έκδοση
  • Αλάτι:ονομάζεται το μαγειρικό άλας. Κυρίως αποτελείται από χλωριούχο νάτριο (χημικός τύπος NaCl) και είναι βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα.
    Το αλάτι είναι πολύ διαδεδομένο στη φύση. Βρίσκεται διαλυμένο στο νερό της θάλασσας και στο νερό ορισμένων λιμνών. Επίσης, βρίσκεται σε στερεή κατάσταση μέσα στη γη, όπως π.χ. στην Πολωνία, στην Αυστρία, στη Γερμανία κλπ
    Το αλάτι είναι απαραίτητο για τον άνθρωπο. Γι' αυτό ήταν γνωστό και χρησιμοποιούνταν από την αρχαία εποχή. Σε μερικές περιοχές, το χρησιμοποιούσαν σαν νόμισμα.
  • Αγγουράκι Τουρσί:
    Τα αγγουράκια γίνονται από δύο ειδών είδους αγγουριάς. Το μικρό γίνεται συνήθως με ξύδι και μυρωδικά όπως το εστραγγόν και ο κόλιανδρος. Τα μεγάλα, ρωσσικά τα μολοσσόλ που γίνονται με τη βοήθεια ζήμωσης κριθαρένιου ψωμιού και σκόρδου, είναι και πιο ήπια στη γεύση

    Γλωσσάρι Μαγειρικής, Αλέξανδρος Γιώτης
    Les Livres du Tourisme, Γ Έκδοση
  • Αλα Γκρέκ:

    Λέγεται διεθνώς για παρασκευές ρυζιού, μανιταριών, μελιτζάνας κ.τ.λ. Λεγαται κακώς για παρασκευές όπως το ιμάμ ή το τας κεμπάπ.

    Αλέξανδρος Γιώτης, Γλωσσάριο Μαγειρικής των εκδόσεων Les Livres Du Tourisme
  • Αντρεκότ:

    Σπαλομπριζόλα.
  • Αποξήρανση:

    Αρχαία μέθοδος συντήρησης τροφίμων. Πέμικαν για τους ινδιάνους, απάχτι στην αρχαία Ελλάδα. Τα περισσότερα χοιρομέρια, λούτζες κ.α του ίδιου τύπου έχουν υποστεί μερική αποξήρανση. Αποξηραίνονται λαχανικά φρούτα και αρωματικά βότανα.

    Αλέξανδρος Γιώτης, Γλωσσάριο Μαγειρικής των εκδόσεων Les Livres Du Tourisme
  • Αραβόσιτος:

    ή καλαμπόκι. Ήρθε στην Ευρώπη από τη Ν. Αμερική για πρώτη φορά το 1523. Πρωτοκαλλιεργήθηκε στη Χώρα των Βάσκων. Στη χώρα μας ήρθε εξ ανατολάς, για αυτό και έχουμε αυτό το όνομα. Ήταν η βάση της διατροφής των Αμερικανοϊνδιάνων.

    Αλέξανδρος Γιώτης, Γλωσσάριο Μαγειρικής των εκδόσεων Les Livres Du Tourisme
προηγούμενη σελίδα Σελίδα 2 από 2
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!