Η βασική συνταγή για Μπιφτέκια

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Σε ένα μπλέντερ βάζουμε το κρεμμύδι, τη πιπεριά Φλωρίνης, τη ντομάτα και τη σκόνη σόδα. Χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός.

Σε ένα μπολ βάζουμε τους κιμάδες,  τα υλικά του μπλέντερ, το κρασί, πιπέρι, τη ρίγανη, τα αβγά,  το παξιμάδι βρεγμένο και καλά στραγγισμένο από τη σόδα, το ψιλοκομένο σκόρδο, το ελαιόλαδο, το κρασί και το ούζο.

Πλάθουμε για 10 λεπτά από κάτω προς τα πάνω.

Εν συνεχεία προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά, το αλάτι και ζυμώνουμε για άλλα 3 λεπτά και κόβουμε ένα μικρό κομμάτι, το τηγανίζουμε ή το ψήνουμε και έτσι δοκιμάζουμε αν μας αρέσουν τα καρυκεύματα. Προσθέτουμε ανάλογα με τα γούστα.

Όσο πιο μεγάλα πλάσουμε τα μπιφτέκια τόσο καλύτερο... κρατάνε τα υγρά τους.
 
Ψήνουμε τα μπιφτέκια στο φούρνο για τον ανάλογο χρόνο ξεκινώντας στους 160ο C για 15 λεπτά και μετά στους 200ο C.

Tips:
  • Το μπιφτέκι άν το κάνουμε στη σχάρα χρειάζεται προσοχή να μή μας κολλήσει.
  • Σε περίπτωση που θα ζυμώσουμε τα μπιφτέκια και θα τα κρατήσουμε για 2 μέρες πρίν τα κάνουμε καλό είναι να τσιγαρίσουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μετά να ζυμώσουμε και να μεριδοποιήσουμε, διαφορετικά θα βγάλουν υγρά και θα μας σπάνε τα μπιφτέκια.
  • Οχι φρυγανιά.
  • Μπορούμε να βάλουμε και 1 κολοκύθι τριμένο στο τρίφτη και στεγνωμένο.
  • Αντί για σάλτσα μπορούμε να προσθέσουμε στο μπιφτέκι με ροκφόρ ή 100 γρ. γραβιέρα και να το ψήσουμε.
 
Το Hamburger είναι: κρέας χοιρινό μπούτι ή μοσχαρίσια ελιά, αλάτι και πιπέρι ζυμωμένα μόνο αυτό...

Συστατικά

(για 4 άτομα)
  • 800 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς ελιάς
  • 250 γρ. χοιρινός κιμάς λαιμού
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο ρίγανη ξερή
  • 100 γρ. παξιμάδι μουλιασμένο σε υγρή σόδα ή μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 αβγό και 1 ασπράδι
  • 2 κ. σούπας μαϊντανό
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 4 κ. σούπας τριμμένη ντομάτα
  • 1 πιπεριά φλωρίνης
  • 10 φυλ. δυόσμο
  • 1/2 ποτ. κρασί κόκκινο
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 1/4 κ. γλυκού σόδα σκόνη


 

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!