Η Ευεργετική Δράση του Σκόρδου στον Οργανισμό

Πολλοί από εμάς ενώ αγαπάμε την πικάντικη γεύση του σκόρδου, αρκετές φορές αποφεύγουμε να το καταναλώσουμε εξαιτίας της έντονης μυρωδιάς που μας «συντροφεύει» μετά από ένα γεύμα που το περικλείει. Ωστόσο το σκόρδο έχει θεραπευτικές ιδιότητες, όπως έχει αποδειχτεί από πολυάριθμες κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες.

Το σκόρδο, AlliumSativum, ανήκει στα βολβώδη λαχανικά και χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως φάρμακο για πολλές διαταραχές της υγείας. Χαρακτηριστική είναι η ανακάλυψη του Louis Jean Pasteur το 1858, για τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του και η χρήση του ως αντισηπτικό για την αποφυγή της γάγγραινας στον Ά Παγκόσμιο πόλεμο. Η ευεργετική δράση του σκόρδου οφείλεται στην αλλισίνη η οποία προέρχεται από την αλιίνη όταν το σκόρδο τεμαχίζεται ή λιώνει. Η αλλισίνη στην συνέχεια μπορεί να μετατραπεί σε διάφορες σουλφιδο-ενώσεις (ενώσεις που περιέχουν θείο), οι οποίες έχουν και αυτές με την σειρά τους ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Η χαρακτηριστική οσμή του σκόρδου προσδίδεται από αυτές τις ενώσεις θείου.

Έτσι λοιπόν το σκόρδο:
  • έχει υπολιπιδαιμική και υποχοληστερολαιμική δράση
ο μηχανισμός δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα τελείως, ωστόσο έρευνες έχουν προτείνει πως αυτή η δράση του σκόρδου οφείλεται στην μείωση της δραστικότητας του ενζύμου που παίρνει μέρος στην βιοσύνθεση της χοληστερόλης από τον οργανισμό. Σε υπερλιπιδαιμικούς ασθενείς το σκόρδο από μόνο του δεν φτάνει για να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, αλλά μπορεί να συνδυαστεί με την θεραπευτική αγωγή
 
  • μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων
τα συστατικά θείο-αλλοκυστεΐνη και θείο-αιθυλοκυστεΐνη του σκόρδου αναστέλλουν το ένζυμο συνθετάση των λιπαρών οξέων
 
  • προλαμβάνει τα συμπτώματα του κρύου και της γρίπης
ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, εμφανίζει αντικαρκινική και χημειοπροστατευτική δράση 
 
  • έχει ηπατοπροστατευτική, νευροπροστατευτική και αντιοξειδωτική δράση
αυτή η δράση δεν οφείλεται μόνο στην αλλισίνη αλλά και σε άλλες ενώσεις όπως οι σάπωνες που σχηματίζονται όταν λαμβάνουμε το εκχύλισμα (έλαιο) σκόρδου μέσω μίας ειδικής διαδικασίας εξαγωγής (διαδικασίας «γήρανσης»)
 
  • έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
η έρευνα “Iowa Women’s study” έδειξε ότι μια μέτρια κατανάλωση σκόρδου είχε ως αποτέλεσμα την μείωση έως και 35% των πιθανοτήτων προσβολής από καρκίνο του παχέως εντέρου. Έντονα αντικαρκινική δράση φάνηκε να ασκούν η θείο- αλλυλοκυστεΐνη, το αλλυλικό δισουλφίδιο και η αλλικίνη
 
Η βιβλιογραφία προτείνει 4 γραμμάρια σκόρδου ανά ημέρα, δηλαδή περίπου 1 σκελίδα σκόρδο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα διότι μπορεί να αυξήσει την αιμορραγική διάθεση του οργανισμού.
 
 
Πηγές:
 
Alder R, Lookinland S, Berry JA, Williams M. A systematic review of the effectiveness of garlic as an anti-hyperlipidemic agent. J Am Acad Nurse Pract. 2003 Mar;15(3):120-9.
 
Mahmoodi M, Islami MR, Asadi Karam GR, et. al. Study of the effects of raw garlic consumption on the level of lipids and other blood biochemical factors in hyperlipidemic individuals. Pak J Pharm Sci. 2006 Oct;19(4):295-8.
 
Steinmetz KA, Kushi LH, Bostick RM, Folsom AR, Potter JD. Vegetables, fruit, and colon cancer in the Iowa Women's Health Study. Am J Epidemiol. 1994 Jan 1;139(1):1-15.
 
Harunobu Amagase. Significance of Garlic and Its Constituents in Cancer
and Cardiovascular Disease. Clarifying the Real Bioactive Constituents of Garlic 1. American Society for Nutrition 2006.
 
 
Βουτσαδάκη Ελπίδα, Μ.Sc.
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!