Βρεφικά γάλατα για βρέφη με ειδικά προβλήματα

Υπάρχουν συγκεκριμένες παθολογικές περιπτώσεις όπου τα βρέφη δεν μπορούν να καταναλώσουν τα κοινά βρεφικά γάλατα του εμπορίου. Τέτοιες είναι η δυσανεξία στη λακτόζη, η πρόωρη γέννηση και οι ενδογενείς διαταραχές του μεταβολισμού. Για κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις έχουν δημιουργηθεί ειδικά βρεφικά γάλατα ώστε να μην επιβαρύνουν, αλλά να προάγουν την υγεία του βρέφους.

Όταν το βρέφος παρουσιάζει δυσανεξία στη λακτόζη συστήνεται η κατανάλωση γάλακτος σόγιας. Το γάλα που έχει σαν βάση του την σόγια διαφέρει από το αγελαδινό ως προς την πρωτεΐνη και τους υδατάνθρακες. Αντί για λακτόζη προστίθεται χυμός καλαμποκιού και σακχαρόζη. Το γάλα σόγιας δίνεται σε βρέφη που πάσχουν από γαλακτοζαιμία (κληρονομικό μεταβολικό νόσημα, ανεπάρκεια μεταβολισμού της γαλακτόζης), σε πρωτοπαθή έλλειψη λακτάσης ή σε δευτεροπαθή δυσανεξία στη λακτόζη (πχ: ύστερα από γαστρεντερίτιδα, συνήθως είναι προσωρινή). Επίσης, σε βρέφη που θεωρούνται δυνητικά αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα, ακόμη και σε βρέφη φυτοφαγικών οικογενειών. Δεν συστήνεται σε βρέφη που έχουν ήδη εμφανίσει αλλεργία σε κάποια τρόφιμα.

Βρέφη που παρουσιάζουν ενδογενή μεταβολικά νοσήματα, όπως η φαινυλοκετονουρία, γαλακτοζαιμία, κ.α. δεν μπορούν να μεταβολίσουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Έτσι στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικά γάλατα που δεν περιέχουν τα συστατικά αυτά. Επιπρόσθετα, υπάρχουν και υποαλλεργικά γάλατα για βρέφη που παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Για τα πρόωρα βρέφη έχουν δημιουργηθεί ειδικά γάλατα πιο εύπεπτα και με περισσότερα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία.   
 
Βουτσαδάκη Ελπίδα Μ.Sc.
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος   

Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!