Γαλακτομπούρεκο

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.
 
Φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας σε μία ανάλογη κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη προσέχοντας η ζάχαρη να μην ακουμπάει στα τοιχώματα της κατσαρόλας, πρέπει δηλαδή να τη βάλουμε στο κέντρο της.
 
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει ένα σιρόπι και προς το τέλος, του προσθετουμε το λεμόνι.
 
Ξεκινάμε να φτιάξουμε τη γέμιση για το γαλαμπούρεκο:
Βάζουμε σε μία ανάλογη κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και ανακατεύοντας διαρκώς με ένα σύρμα χειρός και περιμένουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
 
Παράλληλα χτυπάμε τα αβγά σε ένα μπολ πολύ καλά και τους προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το ριζάλευρο συνεχίζοντας το ανακάτεμα (σύρμα χειρός) μέχρι να γίνουν ένα.
 
Προσθέτουμε, σε μορφή κορδονιού, το Α μείγμα στο μπολ και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός. Τα ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση ανακατεύοντας πάντα με το σύρμα. Αφήνουμε να βράση σε χαμηλή φωτιά για 2 περίπου λεπτά.
 
Βουτυρώνουμε ένα ταψί. Στρώνουμε στο πάτο του 7 φύλλα κρούστας, που τα έχουμε βουτυρώσει με λιωμένο βούτυρο, ένα-ένα ξεχωριστά και σε σχήμα σταυρού. Βάζουμε μέσα τη κρέμα και από πάνω τα άλλα 5 φύλλα και αυτά βουτυρωμένα.
 
Κλείνουμε τα φύλλα. Χαράζουμε με ένα μαχαίρι ελαφρά χωρίς να κόψουμε όλα τα φύλλα. Ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-55 λεπτά.
 
Αφού το αποσύρουμε από το φούρνο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, και το σιροπιάζουμε δύο φορές με 40 λεπτά διαφορά.

Καλή σας όρεξη...

Συστατικά

(για ένα ταψάκι)
Α μείγμα:
  • ½ κιλό φρέσκο γάλα
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 1 δόση βανίλια σκόνη
  • 1 λεμόνι (το ξύσμα)
Β μείγμα:
  • 1 αβγό
  • 1 κρόκο αβγού
Γ μείγμα:
  • 35 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 20 γρ. ριζάλευρο
 
  • 10 γρ. βούτυρο
  • 12 φύλλα κρούστας
 
για το σιρόπι:
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 200 ml. νερό
  • 1 κ. σούπας λεμόνι

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Food Styling: Ρήγας Ρηγόπουλος
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!