Μπακλαβάς

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.
 
Φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας σε μία ανάλογη κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη προσέχοντας η ζάχαρη να μην ακουμπάει στα τοιχώματα της κατσαρόλας, πρέπει δηλαδή να τη βάλουμε στο κέντρο της.
 
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει ένα σιρόπι και προς το τέλος του προσθετουμε το λεμόνι. Κρατάμε το σιρόπι στην άκρη.
 
Φτιάχνουμε το μπακλαβά:
Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε το ταψί. Απλώνουμε 3 φύλλα κρούστας στο πάτο του ταψιού, πολύ καλά βουτυρωμένα ένα-ένα και άλλα τρία (επίσης βουτυρωμένα), έτσι ώστε να σχηματίζουν σταυρό με τα προηγούμενα 3 φύλλα.
 
Απλώνουμε άλλα δύο φύλλα, πάντα βουτυρωμένα, στο ταψί και βάζουμε γέμιση. Η γέμιση πρέπει να έχει πάχος παρίπου μισό εκατοστό.
 
Βάζουμε 4 φύλλα κρούστας πάνω από τη γέμιση. Ξαναβάζουμε γέμιση και άλλα 4 φύλλα, ξανά γέμιση και τελειώνουμε με 6 φύλλα κρούστας.
 
Με ένα μαχαίρι κόβουμε τα φύλλα που προεξέχουν και πιέζουμε τα φύλλα στην άκρη ώστε να κλείσει από παντού το ταψάκι.
 
Το σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Κατόποιν το κόβουμε σε μερίδες και το γεμίζουμε με λιωμένο βούτυρο μέχρι τα ¾ του ύψους του ταψιού.
 
Ψεκάζουμε με νερό την επιφάνεια του μπακλαβά και ψήνουμε για 1 ½ ώρα στους 150 βαθμούς. Τα τελευταία 15 λεπτά αδείαζουμε το επιπλέον βούτυρο.
 
Με το που το βγάλουμε από το φούρνο σιροπιάζουμε και αφού τραβήξει εντελώς το πρώτο σιρόπι ξανασιροπιάζουμε...
 
Έτοιμος...

Συστατικά

(για 1 ταψάκι)
  • 22 φύλλα κρούστας
  • 300-350 γρ. βούτυρο λιωμένο
για τη γέμιση:
  • 100 γρ. καρύδια σπασμένα
  • 100 γρ. αμύγδαλα σπασμένα
  • 50 γρ. φυστίκια σπασμένα
  • 50 γρ. γαλέτα σπασμένη
  • 1 κ. σούπας κανέλα σκόνη
για το σιρόπι:
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 200 ml. νερό
  • 1 κ. σούπας λεμόνι

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Food Styling: Ρήγας Ρηγόπουλος
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!