Η βάση για τις άσπρες σάλτσες

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και στραγγίζουμε τα λαχανικά. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια το καρότο και το σέλινο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο.

Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε μία μεγάλη κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να ξανθύνει το κρεμμύδι, σε χαμηλή φωτιά.

Προσθέτουμε το καρότο, το σέλινο και το ζωμό κότας ή το νερό με τους κύβους.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα μισά υγρά και προθέτουμε το σκόρδο. Μετά 3-4 λεπτά περνάμε τη σάλτσα από σουρωτήρι σε μία άλλη κατσαρόλα, μικρότερη.

Ταυτόχρονα κάνουμε ένα ρου με το αλεύρι και το βούτυρο. Δείτε εδώ πώς.

Το προσθέτουμε στη σάλτσα και συνεχίζουμε το βρασμό, σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς με ένα σύρμα χειρός. Με αυτό το τρόπο θα αρχίσει η σάλτσα μας να δένει...

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αμέσως προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και προαιρετικά λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Η σάλτσα μας είναι έτοιμη...

Tips:
  1. Μπορούμε να αρωματίσουμε τη σάλτσα μας με αλκοόλ αφού τσιγαρίσουμε τα κρεμμύδια.
  2. Μπορούμε να βάλουμε λαχανικά της αρεσκείας μας.

Συστατικά

(για 4 μερίδες)
  • 2 λίτρα ζωμό κότας ή ίδια ποσότητα νερό με 2 κύβους ζωμό κότας βιολογικό
  • 2 καρότα
  • 1 πράσο (λευκό)
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 3-4 κλωνάρια σέλινο
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 30 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 30 γρ. αλεύρι
  • 300 ml. κρέμα γάλακτος
  • αλάτι χοντρό
  • πιπέρι φρέσκο

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!