Βιταμίνη D

ΓΕΝΙΚΑ

Η βιταμίνη D ανήκει στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταμινών. Δεν είναι απαραίτητη η καθημερινή λήψη της, καθώς η βιταμίνη που δε χρησιμοποιείται από τον οργανισμό, και αποθηκεύεται στο σώμα για μελλοντική χρήση.

ΠΗΓΕΣ

Μόνο λίγες τροφές περιέχουν βιταμίνη D. Φυσικές πηγές βιταμίνης D είναι: Τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός), το συκώτι, το μουρουνέλαιο, οι κρόκοι αυγών, το γάλα και μερικά δημητριακά.

ΣΥΣΤΑΣΗ

Μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή είναι ικανή να καλύψει τις συνήθεις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε βιταμίνη D. Οι ανάγκες ληψης βιταμίνης D διαφοροποιούνται ανάλογα με την ομάδα πληθυσμού (π.χ. νεογνά, ηλικιωμένοι). Άτομα που καλύπτουν συνήθως το δέρμα ή ηλικιωμένοι, ή άτομα που ζουν σε περιοχές με μικρή ηλιοφάνεια συνθέτουν μικρότερη ποσότητα βιταμίνης D.

Πηγή:
  • Tolerable Upper Intake Levels for Vitamins & Minerals, EFSA, February 2006
  • ΕΦΕΤ
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!