Ζωμός Κρέατος ή Βοδινός

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Για να τον κάνουμε τον ζωμό πιο εύκολα, μπορούμε να προσπεράσουμε το στάδιο του μπλανσίρ και αντί για κομμάτια κρέατος να βάλουμε κόκκαλα από μοσχάρι.

Κόβουμε το κρέας σε μεγάλους κύβους (ή χρησιμοποιούμε τα κόκαλα από μοσχάρι). Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καρότα, το κρεμμύδι και το πράσο. Κάνουμε μία κάθετη λεπτή τομή στο πράσο για να πάρουμε το εξωτερικό του φύλλο, βάζουμε μέσα τα 2 κλωνάρια μαϊντανού, το θυμάρι, το φύλλο δάφνης, τα τυλίγουμε με το πράσο και δένουμε με σπάγκο μαγειρικής (μπουκέ γκαρνί). Καρφώνουμε στο κρεμμύδι τα γαρίφαλα (κρεμμύδι πικέ) και κόβουμε σε ροδέλες το υπόλοιπο πράσο.
 
1ο Βήμα: Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και ρίχνουμε το κρέας για 5 λεπτά. Με τρυπητή κουτάλα το αφαιρούμε, το κρατάμε στην άκρη και πετάμε το νερό. Αυτή η διαδικασία λέγετε μπλανσίρ και γίνεται στα εστιατόρια για να καθαρίσει το κρέας, κυρίως εάν είναι κατεψυγμένο. 
 
2ο Βήμα: Βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα 3 λίτρα φρέσκο κρύο νερό και ρίχνουμε τα κομμάτια κρέατος ή τα κόκκαλα. Όταν πάρουν βράση, ξαφρίζουμε καλά, προσθέτουμε όλα τα υλικά και βράζουμε για 2-3 ώρες, σε μέτρια φωτιά.
 
3ο Βήμα : Αφού βράσουν τα περνάμε από ένα μεγάλο σουρωτήρι μέσα σε βαθύ μπόλ και με μία βαθιά κουτάλα αφαιρούμε τα πολλά λίπη που έχουν ανέβει στην επιφάνεια.
 
Χρησιμοποιούμε το ζωμό για σάλτσες, φον, σούπες και μαγειρευτά.
 
Εάν μας περισσέψει ζωμός, μπορούμε να τον αποθηκεύσουμε σε παγοκύστες στην κατάψυξη, ώστε να τον χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη φορά. 

Συστατικά

Υλικά για 3 λίτρα
 
  • 1 κιλό κρέας βοδινό (ζαρέ, λαιμός ή ουρά)
  • 3 λίτρα νερό
  • 2 καρότα
  • 1 πράσο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο κόκκινο
  • 2 γαρίφαλα
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 ρίζα σέλινο
  • 15 γρ. αλάτι
  • 5 κόκκοι πιπέρι
  • 1 κλωνάρι θυμάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κλωνάρια μαϊντανό

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!