Σπιτική Κέτσαπ

Μία ωραία σπιτική και υγειινή κέτσαπ για εσάς και τα παιδιά σας. Δε μοιάζει πολύ στη γεύση με αυτές του εμπορίου γιατί δεν βάζουμε διάφορες αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιεί η βιομηχανία τροφίμων.

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας μας.
 
Καθαρίζουμε πλένουμε και τρίβουμε στο τρίφτη τις τομάτες και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε στις τομάτες λίγο πελτέ και ανακατεύουμε.
 
Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε τη ζάχαρη στο κέντρο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να σκουραίνει (καραμελώνει), ρίχνουμε το ξίδι προσεχτικά, το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για ένα λεπτό, μέχρι να γίνουν τα υλικά ένα μίγμα. Προσθέτουμε τη τριμμένη τομάτα με το πελτέ και 150 χλ. νερό ή 1 ½ φλυτζ. τσαγιού. Ανακατεύουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Προσθέτουμε τη κανέλα, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, το φύλλο δάφνης και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 10 λεπτά.
 
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το φύλλο δάφνης, το μπαχάρι και το γαρίφαλο.
 
Τη βάζουμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε για 1-2 λεπτά.
Τέλος αν θέλετε καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα, περνάμε τη κέτσαπ από σίτα.

Συστατικά

Υλικά για 100 χλ.
 
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι καλό
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 μεγάλες ώριμες τομάτες
  • λίγο κανέλα
  • 1 γαρίφαλο
  • 1 κόκκο μπαχάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι, πιπέρι
  • προαιρετικά: πελτέ τομάτας

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!