Η Ιστορία του Καφέ

Αγρότης με φρεσκότατο καφέ.
Καταγωγή από την Αφρική
 
Τα πρώτα φυτά καφέ εμφανίστηκαν στην Μαύρη ήπειρο και συγκεκριμένα στην Αιθιοπία. Γηγενείς φυλές συνήθιζαν να αναμειγνύουν άνθη καφέ με ζωικό λίπος φτιάχνοντας έναν πολτό. Στη συνέχεια το έπλαθαν σε μικρά μπαλάκια, τα οποία κατανάλωναν στις μάχες οι πολεμιστές για να παίρνουν ενέργεια. Στα αρχαία χρόνια πολλοί πίστευαν ότι οι διεγερτικές ιδιότητες του καφέ ήταν αποτέλεσμα θρησκευτικής έκστασης. Το ρόφημα πολύ γρήγορα προσέλαβε υπερφυσικές δυνατότητες συνδέοντας το όνομα του με ιερείς και γιατρούς.

Ο καφές έχει εμπνεύσει πληθώρα θρύλων, παραδόσεων και δοξασιών. Δύο από αυτές είναι πράγματι ξεχωριστές στην προσπάθεια τους να ερμηνεύσουν την ανακάλυψη του καφέ. Σύμφωνα με την πρώτη, ένας γιδοβοσκός που παρατήρησε ότι το κοπάδι του γίνεται πολύ ζωηρό κάθε φορά που οι γίδες του μασουλούσαν τους κόκκινους καρπούς από κάτι άγριους θάμνους, αποφάσισε να τους δοκιμάσει και ο ίδιος. Ενθουσιασμένος με τα αναζωογονητικά αποτελέσματα της ανακάλυψής του άρχισε να χορεύει μαζί με τις γίδες του. Βλεποντάς τον μια ομάδα μοναχών που περνούσε από εκεί, εντυπωσιάστηκαν και πολύ σύντομα κι οι ίδιοι άρχισαν να βράζουν τους καρπούς και να χρησιμοποιούν το ρόφημα για να μένουν ξύπνιοι στις αγρυπνίες τους. 

Η δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι ένας Μουσουλμάνος Δερβίσης που είχε καταδικαστεί από τους εχθρούς του να περιπλανιέται στην έρημο, άκουσε μια ανδρική φωνή από τον ουρανό που τον διέταζε να φαει κόκκους καφέ. Στην αρχή προσπάθησε να τους μουλιάσει στο νερό για να μαλακώσουν αλλά όταν απέτυχε ήπιε το ζουμί. Απέδωσε την διάσωσή του και την ενέργεια που είχε στον Αλλάχ και έφυγε από την έρημο για να διακηρύξει την πίστη του Αλλάχ αλλά και τη μαγική συνταγή σε όλο τον κόσμο.
 
 
Η εξάπλωση του καφέ σε όλο τον κόσμο
 
Η συστηματική καλλιέργεια του καφέ άρχισε τον 15ο αιώνα. Για πάρα πολλούς αιώνες η περιοχή της Υεμένης στην Αραβία ήταν η μοναδική πηγή καφέ παγκοσμίως. Επειδή όμως η ζήτηση για το ρόφημα αυτό ήταν ιδιαίτερα υψηλή, οι κόκκοι καφέ έφευγαν από το λιμάνι της Μέκκας κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.  Παρά τα αυστηρά μέτρα φύλαξης όμως, προσκυνητές στην Μέκκα κατάφεραν να βγάλουν λαθραία από τη χώρα φυτά καφέ τα οποία και μεταφύτεψαν αρχικά στην Ινδία. Ο καφές πέρασε στην Ευρώπη από την Βενετία όπου άνθιζε το εμπόριο αρωμάτων, βαφών, υφασμάτων και τσαγιού από άραβες εμπόρους. Επίσης, πολλοί ευρωπαίοι έμποροι που είχαν συνηθίσει να πίνουν καφέ στις χώρες που επισκέπτονταν τον έφεραν μαζί τους. Ο καφές έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής, όταν μικροπωλητές άρχισαν να τον πωλούν στο δρόμο. Τον 17ο αιώνα οι Ολλανδοί διέδωσαν τον καφέ στις αποικίες τους στην Ινδονησία ενώ οι Γάλλοι ήταν οι πρώτοι που μετέφεραν την καλλιέργεια του στην Αμερική. Σήμερα, ο καφές είναι το δεύτερο σε πωλήσεις προϊόν στον πλανήτη. Το μοναδικό προϊόν που το ξεπερνάει είναι …το πετρέλαιο.

Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!