Γλωσσάρι

  • Α λα κρεμ – A la creme:
    με κρέμα γάλακτος-αφρόγαλο-ανθόγαλο
    Λέγεται για σάλτσες που περιέχουν με κρέμα γάλακτος.
  • Α λα:Α λά. από το γαλλικό Α La που σημαίνει ‘’κατά τον τρόπο τών’’
    πχ. Ρύζι α λα γκρέκ= Ρύζι κατά τον ελληνικό τρόπο.
  • Αμπατί: λαιμός, κεφάλι, φτερούγες, συκώτι και στομάχι από πουλερικά.

    Γλωσσάρι Μαγειρικής, Αλέξανδρος Γιώτης
    Les Livres du Tourisme, Γ Έκδοση
  • Άγουρο: Κρασί με υψηλή οξύτητα, δίνει την αίσθηση ενός άγουρου φρούτου.
  • Άνθος Αραβοσίτου ή Corn Flour: είναι η κορυφή του αλευριού του καλαμποκιού
  • Άλμη ή Σαλαμούρα:
    Διάλυμμα μαγειρικού άλατος που χρησιμοποιείται για την υγρή αλιπάστωση τροφίμων.
    Άλμη Επικάλυψης: συνήθως με ξερό αλάτι
    Οξάλμη: άλμη μαριναρίσματος με ξύδι ή κράσί.
    Σαλαμούρα: 10% αλάτι σύν νερό και καμμιά φορά λεμόνι.

    Αλέξανδρος Γιώτης, Γλωσσάριο Μαγειρικής των εκδόσεων Les Livres Du Tourisme
     
  • Αροζέ (arroser): ξαναχύνω ελαφρώς, ραντίζω, διαβρέχω επάνω στο κρέας τον χυμό ή το λίπος του.

    Γλωσσάρι Μαγειρικής, Αλέξανδρος Γιώτης
    Les Livres du Tourisme, Γ Έκδοση
  • Αντσούγια - Anchois - Anchovy:Είναι στην ουσία ο παστωμένος γαύρος, σε φιλέτα ή μη.
  • Αλ Ντέντε: Κατά λέξιν ‘’στο δόντι’’  Λέγεται κυρίως για ζυμαρικά αλλά και τα λαχανικά, που έχουν μαγειρευτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να κρατούν, να είναι ζωνανά, τραγανά.
  • Αγριοκέρασο - Merise - Wild Cherry:
    Καρπός του δένδρου της οικογένειας των Ροδιδών, Prunus avium.
Σελίδα 1 από 2 επόμενη σελίδα
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!