Βασιλικός

Βασιλικός, ο βασιλιάς των μυρωδικών...
 
Ο βασιλικός είναι το πιο αγαπημένο από όλα τα μυρωδικά, πλατύφυλλος, φουντωτός, μαμούθ, θα τον βρουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδος να στολίζει αυλές και μπαλκόνια.
 
Κατάγετε από την Ινδία, που θεωρείται ιερό φυτό του Βίσνου και του Κρίσνα και μάλλον από εκεί το έφερε ο Μέγας Αλέξανδρος στην Ελλάδα δίνοντας του και το σημερινό του όνομα, το βασιλικόν. Από την αρχαιότητα συνδέοταν με τον έρωτα για τους Ρωμαίους και το θάνατο για τους Έλληνες, με τον εξαγνισμό για τους Γαλάτες. Σημαντική η σχέση του με την Ορθόδοξη εκκλησία, ιδιαίτερα με τον αγιασμό την ημέρα του Σταυρού, αφού, σύμφωνα με το θρύλο, βασιλικός φύτρωσε πάνω στο τάφο του Χριστού και με το έντονο άρωμα του οδήγησε την Αγία Ελένη να τον ανακαλύψει. «’Οπου φυτρώνει βασιλικός δε πάει το κακό», υποστηρίζει η ελληνική λαϊκή παράδοση.

Είναι το βασικότερο μυρωδικό της μεσογειακής κουζίνας σε βασικές συνταγές.
 
Είδη του Βασιλικού
 
Ο βασιλικός είναι ετήσιο φυτό της οικογένειας των Χειλανθών. Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 60 εκ. και υπάρχουν πολλές ποικιλίες: ο κοινός, ο μεγάλος, ο νάνος, ο πλατύφυλλος της Γένοβας, ο βασιλικός της Νάπολης και ο χειμερινός τον οποίο βρίσκουμε μόνο σε φυτώρια.
Ο βασιλικός αγαπά το μεσογειακό κλίμα με τους ήπιους χειμώνες και τα δροσερά καλοκαίρια με μεγάλη ηλιοφάνεια. Δεν αντέχει σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 10ο C. Μεγαλώνει με άνεση σχεδόν παντού και θέλει μπόλικο νερό.
 
Πότε τον Φυτεύουμε;
 
Η καταλληλότερη εποχή είναι από τα μέσα Μαρτίου και μετά, όταν πια η θερμοκρασία σταθεροποιείται κοντά στους 20ο C. Άρα στις νοτιότερες περιοχές αυτό γίνεται από τις αρχές της άνοιξης, ενώ στις ορεινές πιο αργά.
 
Μυστικά για υγιή βασιλικό:
Καλό και καθημερινό πότισμα.
Άφθονη ηλιοφάνεια.
Προσοχή στην άνθιση: η ανθοφορία του είναι Ιούνιο με Σεπτέμβριο, για να το κρατήσουμε ζωηρό κόβουμε τις κορφές από τους βλαστούς λίγο πριν την άνθιση.
 
Πέστο Βασιλικού
 
Χτυπάμε στο μπλέντερ δύο φλυτζάνια φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, πλυμένα, ρίχνουμε όσο ελαιόλαδο χρειαστεί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, και μία σκελίδα σκόρδο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι, τυρί πεκορίνο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Έτοιμο...

Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!