Κέικ Τιραμισού

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C και ντύνετε με λαδόκολλα δύο ταψάκια 20χ20.Χτυπάτε 300γρ από το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μίγμα.

Προσθέτετε τα αβγά ένα-ένα συνεχίζοντας το χτύπημα και στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο.Αν το μίγμα βγεί σφικτό προσθέτουμε λίγο νερό.

Μοιράζετε το μίγμα στα ταψάκια και ψήνουμε στο φούρνο για 20-30 λεπτά.Αφήνετε να κρυώσουν και αναποδογυρίζετε σε πιατέλα. Αφαιρείτε προσεκτικά τη λοδόκολλα και με ένα μακρύ μαχαίρι αφαιρείτε τη κόρα από την επιφάνειά τους από τη μία άκρη ως την άλλη.Στρώνετε το ένα ταψάκι με δύο διαφανείς μεμβάνες και βάζετε μέσα το πρώτο κέικ με τη κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Το ραντίζετε με τη μισή ποσότητα καφέ και χρησιμοποιείτε τον υπόλοιπο καφέ για να ραντίσετε το άλλο κέικ.

Χτυπάτε στο μιξερ το μασκαρπόνε με τη ζάχαρη άχνη να γίνει αφράτο και το στρώνετε πάνω στο κέικ που βάλατε στο ταψί.
Με προσοχή σκεπάζετε τη γέμιση με το δεύτερο κέικ, φροντίζοντας η κομμένη και ραντισμένη πλευρά να είναι προς τα κάτω. Πιέζετε με τις παλάμες να καθίσει καλά το κέικ πάνω στη γέμιση.

Σε μπαιν-μαρί λιώνετε τη σοκολάτα (ή στο φούρνο μικροκυμμάτων) με το υπόλοιπο βούτυρο. Αφήνετε να κρυώσει λίγο και το στρώνετε ομοιόμορφα πάνω από το κέικ σαν επικάλυψη.Το ξεφορμάρετε τραβώντας τις άκρες από τη διάφανη μεμβράνη.

Με κοφτερό μαχαίρι το κόβετε προσεχτικά σε 12 κομμάτια.

Συστατικά

(για 12 άτομα)
  • 350 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 300 γρ. αλεύρι Φάριν-απ
  • 60 χλ. καφέ espresso ανακατεμένο με 4 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!