Ζύμη Μπριζέ (Κις-Λωρέν)
Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανοίγουμε 'συντριβάνι' στο μάρμαρο εργάσίας. Προσθέτουμε το βούτυρο σε μικρούς κύβους και το ενσωματώνουμε θρυμματίζοντάς το. Προσθέτουμε το κρόκο αυγού, το αλάτι και το νερό όσο πάρει, μέχρι να γίνει μία ζύμη λίγο σφικτή.
Αφήνουμε τη ζύμη, σκεπασμένη στο ψυγείο, να ξεκουραστεί για 30 περίπου λεπτά.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και τη φορμάρουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι. Τη τρυπάμε ελαφρά με ένα πηρούνι και βάζουμε κάποιο βάρος π.χ. φασόλια, επάνω της και τη ψήνουμε στο φούρνο στους 180ο C στο κάτω 'ματι-αντίσταση. Είναι έτοιμη μόλις αρχίσει να φουσκώνει.
Τέλος τη γεμίζουμε με υλικά της αρεσκείας μας και ψήνουμε στο φούρνο για τον ανάλογο χρόνο.
Τη χρησιμοποιούμε κυρίως για Κίς-Λωρέν.
Αφήνουμε τη ζύμη, σκεπασμένη στο ψυγείο, να ξεκουραστεί για 30 περίπου λεπτά.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και τη φορμάρουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι. Τη τρυπάμε ελαφρά με ένα πηρούνι και βάζουμε κάποιο βάρος π.χ. φασόλια, επάνω της και τη ψήνουμε στο φούρνο στους 180ο C στο κάτω 'ματι-αντίσταση. Είναι έτοιμη μόλις αρχίσει να φουσκώνει.
Τέλος τη γεμίζουμε με υλικά της αρεσκείας μας και ψήνουμε στο φούρνο για τον ανάλογο χρόνο.
Τη χρησιμοποιούμε κυρίως για Κίς-Λωρέν.
Συστατικά
(για 4 άτομα)- 125 γρ. αλεύρι
- 65 γρ. βούτυρο
- 1 κρόκο αβγού
- νερό
- αλάτι
Credits
Κείμενο: Ρήγας ΡηγόπουλοςΑναζήτηση στο Food Project
hot chili links
-
Γαστρονομικά Νέα
-
Ακολουθήστε μας
-
Γλωσσάρι
-
Υπηρεσίες για Επιχειρήσεις
-
Cooking Lessons in Athens