Κονσομέ με Κρασί Σάμου

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά, εκτός το κρεμμύδι.
 
Σε μία μπασίνα βάζουμε το κιμά, τα κομμένα λαχανικά, τα καρυκεύματα, τα ασπράδια αβγών και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Τα βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα-μαρμίτα, προσθέτουμε κρύο το ζωμό και αφήνουμε να βράσει σιγά-σιγα σε χαμηλή φωτιά. Προσοχή στο σημείο βρασμού να μή ξεπερνάει τους 85ο C για να μη μας θολώσει.
 
Κόβουμε το κρεμμύδι στη μέση, το καραμελώνουμε με λίγο ζάχαρη σε ένα τηγανάκι και το προσθέτουμε στο ζωμό. Αφήνουμε να βράσει για 3 – 3 ½ ώρες, ξαφρίζοντας με μία κουτάλα ανα διαστήματα μόνο το ζωμό. Το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία.

Μετά 3 ½ ώρες αποσύρουμε από τη φωτιά και περνάμε το κονσομέ από σουρωτήρι και τουλουπάνι σιγά σιγά.
 
Τραβάμε με τη βοήθεια αποροφητικού χαρτιού τα λίπη από την επιφάνεια. Μέχρι εδώ είναι η συνταγή για απλό κονσομέ...

Προσθέτουμε το κρασί Σάμου και αφήνουμε να βράσει πολύ σιγά, προσέχοντας μή μας θολώσει.

Διορθώνουμε τα καρυκεύματα.
 
 
Συμβουλές: Ο ζώμος πρίν τον προσθέσουμε στη σούπα μας πρέπει να είναι κρύος, γιατί μπορεί να ψηθούν τα υλικά του λαμπικαρίσματος.


Η συγκεκριμένη συνταγή είναι από το βιβλίο "Μαγειρεύοντας, οι βάσεις της μαγειρικής", μέρος ά. Από τις εκδόσεις Les Livres Du Tourisme της σχολής LE MONDE.

Συστατικά

(για 4 άτομα)
  • 300 γρ. κιμάς μόσχου άπαχος
  • 3 λίτρα ζωμό βοδινό
  • 1 μεγάλο καρότο
  • 2 πράσα
  • 3 ρίζες σέλινο
  • 2 τομάτες μέτριες
  • 2 ασπράδια αβγών
  • 1 κρεμμύδι μικρό
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4-5 κόκκοι πιπεριού
  • 2-3 γαρύφαλλα
  • αλάτι, πιπέρι φρέσκο
  • 100 χλ. γλυκό κρασί Σάμου

Credits

Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!