Απορίες και Απαντήσεις περί Ελαιολάδου

  • Τα ελαιόδεντρα πώς καλλιεργούνται;
Η απάντηση εδώ είναι "με πολύ κόπο" αλλά ας πούμε δύο λογάκια.
Κανονικά γίνονται δύο σκαλίσματα το χρόνο στο έδαφος γύρω από το δέντρο. Λίπασμα θα ρίξουμε τη χρονιά που τα δέντρα θαχουν καρπό και μέχρι πριν μερικά χρόνια το ράντισμα για τις αρρώστιες το είχε αναλάβει το κράτος με ειδικά αεροπλάνα. Επίσης μετά το μάζεμα ή ταυτόχρονα με αυτό κλαδεύουμε τα δέντρα.

  • Πώς πρέπει να αποθηκεύουμε το ελαιόλαδο;
Σίγουρα οι μεγαλύτεροι εχθροί του είναι η ζέστη, μετά το φώς και τέλος ο αέρας. Άρα ο καλύτερος τρόπος είναι η φύλαξή του σε αεροστεγώς κλεισμένους ντενεκέδες μακριά από τη ζέστη σε ένα σκιερό χώρο. Έτσι μπορεί να διατηρηθεί μεχρι δύο χρόνια. Το λάδι σε γυάλινα μπουκάλια πρέπει να το έχουμε στη σκιά. Δεν το βάζουμε στο ψυγείο, αν και δεν επιρρεάζει τη ποιότητά του.

  • Μπορούμε να ξεχωρίσουμε το καλό λάδι από το χρώμα;
Όχι. Αρκετοί νομίζουν πως το καλό λάδι πρέπει να είναι πράσινο "ζωντανό" αλλά τελικά το χρώμα δεν αποτελεί αξιόπιστο κριτήριο. Εξαιρετικά λάδια έχουν αποκλίσεις τόσο στο χρώμα όσο και στη γεύση.

  • Είναι το ελαιόλαδο το καλύτερο λάδι για τηγάνισμα;
Βεβαίως. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε κάθε είδος μαγειρέματος. Το ελαιόλαδο διατηρεί καλύτερα τη συνοχή του 
στο μαγείρεμα, αλλά πρέπει να μην το αφήνουμε να περνάει τους 180ο C και να στραγγίζεται μετά από κάθε 2 χρήσεις, γιαυτό το λόγο δεν είναι οικονομικό. Το αγνό παρθένο ελαιόλαδο καλύτερα να το βάζουμε σαν συμπλήρωμα στα φαγητά και τις σαλάτες
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!