Κανέλα η μεθυστική

Κανέλα ονομάζεται ο αρωματικός φλοιός του τροπικού φυτού cinnamomum ή κινάμωμο. Έχει μεθυστικό άρωμα και χρώμα θεσπέσιο, το κανελί. Δυστυχώς νοθεύεται πάρα πολύ. Σίγουρα είναι από τα πιο αγαπημένα των μπαχαρικών. Η καταγωγή της είναι από τη Κεϋλάνη, προτιμάει τα υγρά και ζεστά κλίματα, αλλά πλέον καλλιεργείται σε διάφορα μέρη του κόσμου. Με την ονομασία κανέλα έιναι γνωστοί και οι φλοιοί κάποιον άλλων δέντρων με παρόμοιο άρωμα.

Η κανέλα ήταν και είναι ένα από τα σημαντικότερα μπαχαρικά. Μάλιστα αποτελούσε το πιο επικερδές μπαχαρικό της Εταιρίας των Ολλανδικών Ανατολικών Ινδιών. Κάποτε είχε μεγαλύτερη αξία και από το χρυσό, ενώ ο Κολόμβος έψαξε απεγνωσμένα να τη βρεί στον Αμαζόνιο. Στην Αίγυπτο τη χρησιμοποιούσαν για τη ταρίχευση των μουμιών. Επίσης σε πολλά χειρόγραφα μεσαιωνικών μοναστηριών, θα βρούμε συνταγές για ποτά με κανέλα.

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που βοηθάει τη πέψη. Μας βοηθάει στο αναπνευστικό διεγείροντάς το, στο κυκλοφορικό, βοηθάει να περάσει η γρίπη ενώ κατευνάζει τους πόνους της περιόδου επίσης βοηθαει και στην ρυθμιση του σαχαρου στο αιμα σε διαβητικους και μη. Σε πρόσφατες μελέτες διαπιστώθηκε πως έχει και αντικαρκινική δράση. Κάποτε η ελληνίδες έπιναν τσάϊ κανέλας όταν είχαν καθυστέρηση. Παλιά πινόταν και μόνη της σας αφέψημα και μπορούσες να τη βρεις στα καφενεία.Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!