Πιπέρι μαύρο

Το πιο κοινό, γνωστό και διαδεδομένο μπαχαρικό. Προέρχεται από τους καρπούς του πιπερόδεντρου, αφού αποξηρανθούν όταν είναι ακόμα πράσινοι.

Πρέπει να έχει έντονη πικάντικη-καυτερή γεύση. Το βάζουμε σχεδόν σε όλα τα φαγητά και είναι καλύτερο να το τρίβουμε λίγο πριν το χρησιμοποιήσουμε. Καλλιεργείτε σε τροπικές χώρες όπως η Ινδονησία, η Μαλαισία κ.α. Το καλύτερο λέγετε πως το παράγουν η Αυστραλία, η Ιάβα και το Βιετνάμ.

Ιστορικά ίσως να είναι ένα από τα πρώτα μπαχαρικά που γνώρισε το ανθρώπινο γένος. Στην Αίγυπτο το χρησιμοποιούσαν στις μούμιες, υπάρχουν αναφορές σε αρχαία ινδικά κείμενα, ενώ στην αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη είχε αξία μεγάλη μιας και πολλές φορές οι φόροι πληρώνονταν με κόκκους πιπεριού. Κατά την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ρωμαϊκά πλοία πήγαιναν στην Ινδία και αγόραζαν πιπέρι σε αντάλλαγμα με χρυσό. Κατά το μεσσαίωνα αν είχες πιπέρι σε θεωρούσαν πλούσιο.

Χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική κάποιες φορές σαν ανακουφιστικό και διεγερτικό για το στομάχι μας, επίσης ερεθίζει τους βλεννογόνους αδένες.
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!