Θυμάρι το εκλεπτυσμένο

Το θυμάρι ή θύμιο ένα από τα θυμιαστικά φυτά. Είναι δικότυλο φυτό το οποίο ανήκει στη τάξη των σωληνανθών. Ένας θάμνος μικρού ύψους ο οποίος αναδύει ένα υπέροχο άρωμα και μάλιστα λίγα είναι τα πιάτα που δεν γίνονται νοστιμότερα με θυμάρι.

Είναι ένα φυτό της νότιας Μεσογείου αλλά καλλιεργείτε και στη βόρεια Αμερική, φυτρώνει σε βραχώδεις περιοχές. Οι μέλισσες το αγαπούν και μάλιστα το θυμαρίσιο μέλι θεωρείται από τα καλύτερα. Στην Ελλάδα υπάρχει άφθονο μιας και αντέχει την έλλειψη νερού.

Πρέπει να είναι από τα αρχαιότερα σε χρήση αρωματικά βότανα. Κατά την αρχαιότητα το πούλαγαν στους δρόμους της Αθήνας και ήταν κάτι σαν σύμβολο της. Το καλύτερο φύτρωνε στον Υμηττό και ακόμα και σήμερα το θυμάρι της περιοχής είναι από τα καλύτερα που έχει δοκιμάσει ο γραφών (το θυμάρι το μαζεύω από τους πρόποδες του Υμηττού).

Στη μαγειρική πλέον πρέπει να είναι από τα σημαντικότερα μυρωδικά. Όλα ομορφαίνουν με το θυμάρι μιάς και η γεύση του έχει κάτι από ρίγανη αλλά πιο λεπτό και εκλεπτυσμένο. Δοκιμάστε το με τα σαλιγκάρια, με σάλτσες, με κρεατικά, με τις ελιές σας, ρύζι, ψάρια κ.α. Πέρνει μέρος στο μπουκέ-γκαρνί.

Φαρμακευτικά πρέπει να είναι από τα πολυτιμότερα βότανα, δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως φυτρώνει παντού, "λέγοντάς" μας, με το τρόπο του, πως πρέπει να το χρησιμοποιούμε συχνά.

Και τί δεν κάνει το θυμάρι: αντισηπτικό, απολυμαντικό, κατά του βήχα, δυναμωτικό, αποσμητικό χώρου, κατά της ατονίας του πεπτικού, βοηθάει στη χώνευση κ.α.Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!