Ρετσίνα Μαλαματίνα

Τένεδος 1860 μ.Χ ώρα άγνωστη...
 
            Όχι, δεν είναι η ημερομηνία κάποιας σημαντικής για την ιστορία μάχης αλλά μία σημαντική ημερομηνία για την ιστορία της ελληνικής και της παγκόσμιας οινοποιϊας. Τότε ο Ευστράτιος Μαλαματίνας άρχισε να καλλιεργεί αμπέλια στα κτήματα της οικογένειας στη Τένεδο. Αργότερα η πρωτοβουλία του αυτή θα κατέληγε στο ισχυρό brand name Ρετσίνα Μαλαματίνα.

            Η ιδέα για την αποκλειστική παραγωγή ρετσίνας από την οικογένεια, έρχεται μετά το 1922 όπου ο Κων/νος Μαλαματίνας ξεπατρισμένος στην Αλεξανδρούπολη ξεκινάει από το μηδέν και δημιουργεί το οινοποιείο η Τένεδος.

            Η επόμενη γεννεά διακατεχόμενη από τον ίδιο ζήλο για τη ρετσίνα προσθέτει νέα καινοτόμα, πρωτοπόρα και τεχνολογικά στοιχεία. Μάλιστα το 1957 προχωράει σε μία πανελλήνια καινοτομία και εμφιαλώνει τη ρετσίνα. Η Ρετσίνα Μαλαματίνα είναι γεγονός... και η λέξη ρετσίνα, ταυτόσημη με τη λέξη Μαλαματίνα.           
           
Τα καλά να λέγονται...
 
                  Το 1980ο Κων/νος και η Αικ/νη Μαλαματίνα αναλαμβάνουν την εταιρεία όπου σταδιακά την κάνουν όμιλο. Παρόλο που εξ ορισμού μεγάλα μεγέθη και απρόσωπες σχέσεις πάνε μαζί, η Μαλαματίνα αν και όμιλος, παρέμεινε ένα οινοποιείο με τους δικούς της ανθρώπους… Χαρακτηριστική είναι η αγάπη και αφοσίωση που δείχνουν όλες οι αγροτικές οικογένειες που συνεργάζονται με την εταιρία- πολλές για περισσότερα από 40 χρόνια!. Πέρα από όλα αυτά, η φιλανθρωπική δράση της οικογένειας τόσα χρόνια είναι έντονη και διακριτική- από τον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας, μέχρι μονάδες επανένταξης και ανέγερση Ναών.
 
Ένα κομμάτι Ιστορία...
 
            Η ρετσίνα σίγουρα είναι το πιο γνωστό ελληνικό κρασί και παράγεται αποκλειστικά στην Ελλάδα σαν προϊόν που φέρει την ένδειξη «Ονομασία κατά Παράδοση». Παράγεται από Σαββατιανό και Ροδίτη.
            Η ρετσίνα παράγεται στην Ελλάδα εδώ και χιλιάδες χρόνια όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και από πολλές γραπτές πηγές όπου αναφέρεται σαν ρητηνίτης οίνος.
            Οι κύριοι λόγοι από τους οποίους προήλθε ο συγκεκριμένος οίνος είναι οι εξής:
  • Η πρακτική που είχαν εφεύρει στην αρχαιότητα, της σφάγισης δηλαδή  του στομίου και της επάλειψης του εσωτερικού των αμφορέων με ρετσίνι, για τη στεγανοποίηση και την αποφυγή της επαφής του κρασιού με το οξυγόνο.
  • Για τη καλύτερη συντήρηση της γεύσης.
  • Για τη βελτίωση της γεύσης.
 
Η ρετσίνα όταν είναι καλής ποιότητας εκφάζεται με το χαρακτηριστικό άρωμα του πεύκου ταυτόχρονα με τα αρώματα του σταφυλιού. Αφήνει στη γεύση μία πικράδα η οποία προκαλεί ένα δροσιστικό, σαν αναψυκτικό, τελείωμα, κάνοντάς την ιδανικό σύντροφο στα έντονα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα.
 
Τώρα θα μου πείτε τί με έπιασε με τη Μαλαματίνα... Θυμήθηκα τα τραπέζια που έκανε ο παππούς μου με την οικογένεια, στα οποία πάντα υπήρχε ρετσίνα Μαλαματίνα. Επίσης σε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε όλοι μας, μέσα στη κρίση, όλοι κοιτάμε πίσω στο παρελθόν για κλασικές και διαχρονικές αξίες που θα μας βοηθήσουν να πάμε σαν άνθρωποι ένα βήμα παραπέρα... Η επανάσταση πρέπει να ξεκινήσει από τί και από ποιον αγοράζουμε-καταναλώνουμε.

            Σίγουρα η Ρετσίνα Μαλαματίνα με εκφράζει απόλυτα γιατί είναι ελληνική, ποιοτική, cult, μιλάει στη καρδιά μου και στο γαστρονομικό μου ιδεώδες και σίγουρα θα πιώ και θα μαγειρέψω μαζί της.
 


Υ.Γ Σύντομα θα σας ετοιμάσω συνταγές με ρετσίνα βασισμένες στην ελληνική παράδοση...
 
 
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!