Το junk food στην εγκυμοσύνη

Εθισμένα στο πρόχειρο φαγητό φαίνεται να γεννιούνται τα βρέφη, οι μητέρες των οποίων κατανάλωσαν "πρόχειρο" φαγητό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού , σύμφωνα με την μελέτη, φάνηκε ότι προκαλεί μεταβολές στο εγκέφαλο, κάνοντας τα νεογνά πιο ευάλωτα στα οπιοειδή που απελευθερώνονται μετά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα βρέφη που γεννιούνται να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για "πρόχειρο" φαγητό για να νιώσουν την ανάλογη ικανοποίηση.

"Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πολύ χρήσιμα στο να καταλάβουν οι έγκυες γυναίκες πόσο μπορεί να επηρεάσει η διατροφή τους την υγεία του βρέφους και τον κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου στην μετέπειτα ζωή τους ", τόνισε ο καθηγητής Μπέβερλι Μουλχάουσλερ και προσέθεσε ότι οι υγιεινές διατροφικές επιλογές της μητέρας υπόσχονται μια καλή υγεία του βρέφους.

Το πείραμα

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία έκαναν πειράματα τα ποντίκια , όπου η μία ομάδα τρέφονταν με κανονική τροφή και η άλλη με τζανκ τροφές κατά την διάρκεια της κύησης. Μετά τον απογαλακτισμό, τα νεογνά έλαβαν ημερήσιες ενέσεις ενός αναστολέα των υποδοχέων του οπιοειδούς , που μπλοκάρει το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει την σηματοδότηση των οπιοειδών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο αποκλεισμός των υποδοχέων οπιοειδών ήταν λιγότερο αποτελεσματικός στην μείωση του λίπους και την πρόσληψη ζάχαρης στα νεογνά των μητέρων που τους χορηγούνταν πρόχειρο φαγητό ως τροφή, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα νεογνά αυτά ήταν πιο ευαίσθητα στα οπιοειδή.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, η μελέτη καταδεικνύει ότι υπάρχει πραγματικός εθισμός στο "πρόχειρο" φαγητό , παρόμοιος με εκείνο που προκαλείται στον οργανισμό με ουσίες όπως η ηρωίνη ή η μορφίνη.

πηγή: news.gr

Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!