Αλεύρι.. λίγα λόγια

Ως αλεύρι, ορίζουμε γενικότερα το προϊόν, που προκύπτει από την άλεση των δημητριακών καρπών.
Βασικότερα δημητριακά, απο τα οποία και παίρνουμε τα γνώστα σε όλους άλευρα, είναι το σιτάρι, η σίκαλη και το καλαμπόκι (χωρίς φυσικά να αποκλείουμε τα υπόλοιπα).
 
Τα γνωστότερα είδη αλεύρων είναι τα εξής :
 
•   Αλεύρι σίτου / σταρένιο
•   Αλεύρι αραβόσιτου / καλαμποκάλευρο
•   Αλεύρι σίκαλης
•   Κριθαρένιο αλεύρι
•   Αλεύρι βρώμης

 

Μια ακόμη κατηγοριοποίηση, που υπάρχει σχετικά με τα άλευρα (κυρίως τα σταρένια), έχει να κάνει με την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες, και ειδικότερα τη γλουτένη.
 
  • Δυνατά ή σκληρά άλευρα (μεγάλη περιεκτικότητα σε γλουτένη)
  • Μαλακά ή αδύνατα άλευρα (μικρή περιεκτικότητα σε γλουτένη)
  • Μέτρια άλευρα (πρόκειται συνήθως για πρόσμειξη των παραπάνω)
 
Ανάλογα με το βαθμό άλεσης, όμως, αλλά και το είδος του δημητριακού, από το οποίο προέρχεται, προκύπτουν οι παρακάτω βασικοί τύποι :
 
  • Τύπου 55% (κατάλληλο για ψωμί πολυτελείας)
  • Αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του (με διογκωτικά, κατάλληλα για κεϊκ και γλυκίσματα)
  • Aλεύρι για όλες τις χρήσεις (μίγμα σκληρού και μαλακού άλευρου με ευρεία χρήση)
  • Τύπου 70% (κατάλληλο για λευκό ψωμί)
  • Ολικής αλέσεως
  • Τύπου 90%
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!