Και οι Νεάτερνταλ έτρωγαν τσίλι

Πριν από 7.000 χρόνια, ένας νεολιθικός καλοφαγάς στην Βόρεια Ευρώπη μαγείρεψε στην πήλινη κατσαρόλα του ψαρόσουπα με σκορδομουστάρδα. Την κατσαρόλα του βρήκαν ερευνητές πρόσφατα συνειδητοποιώντας ότι πρόκειται για την αρχαιότερη ένδειξη χρήσης μπαχαρικών στην Γηραιά Ήπειρο.

Στη νέα μελέτη, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Υόρκης εξέτασαν πήλινα μαγειρικά σκεύη από τη Δανία και τη Γερμανία, τα οποία χρονολογούνται κατά τη μετάβαση από τη Μεσολιθική στη Νεολιθική Εποχή, πριν από περίπου 7.000 χρόνια, όταν οι Ευρωπαίοι εγκατέλειπαν τη ζωή του κυνηγού-τροφοσυλλέκτη για χάρη της γεωργίας.
 
Τα πήλινα σκεύη διαπιστώθηκε ότι έφεραν στον πυθμένα τους «φυτόλιθους» -αποθέσεις πυριτίου που συγκεντρώνονται ανάμεσα στα κύτταρα ορισμένων φυτών. Δεδομένου ότι το σχήμα των φυτόλιθων είναι διαφορετικό σε κάθε φυτό, οι ερευνητές μπόρεσαν να ταυτοποιήσουν την προέλευσή τους.
 
Προέρχονταν από την αλλιάρια την έμμισχο (Alliaria petiolata), ένα χόρτο που ονομάζεται στα αγγλικά «σκορδομουστάρδα», καθώς ανήκει στην οικογένεια της μουστάρδας και αναδίνει άρωμα σκόρδου. Μέσα στην ψαρόσουπα ο μάγειρας είχε προσθέσει όστρακα, μπακαλιάρο και χοιρινό.
 
Χρησιμοποιώντας αυτά τα υλικά, η Δρ Χέιλι Σάουλ, επικεφαλής της έρευνας, μαγείρεψε μερικά πειραματικά πιάτα για να αναπαραστήσει τη νεολιθική γεύση. «Όλα τρώγονταν με ευχαρίστηση» λέει η ίδια.

Πηγή: tvxs.gr
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!