Φράουλες και Έμφραγμα

Οι φράουλες προστατεύουν τις γυναίκες από το έμφραγμα
 
Η αυξημένη κατανάλωση μιας ομάδας χημικών ουσιών που υπάρχουν στις φράουλες και στα μπλε μούρα, μπορεί να ωφελεί την καρδιά των γυναικών, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Μελετώντας επί 18 χρόνια 93.600 εθελόντριες, ηλικίας 25 έως 42 ετών κατά την έναρξη της μελέτης, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσες έτρωγαν τις περισσότερες ανθοκυανίνες είχαν κατά 32% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα έως το τέλος της μελέτης.

Οι ανθοκυανίνες είναι μια κατηγορία φυτοχημικών ουσιών οι οποίες προσδίδουν το χαρακτηριστικό κόκκινο, μπλε ή μωβ χρώμα τους σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά.

Εκτός από τις φράουλες και τα μπλε μούρα, υπάρχουν επίσης στα βατόμουρα, στα κόκκινα και μαύρα σμέουρα, στις μαύρες και κόκκινες σταφίδες, στα κόκκινα σταφύλια και στις μελιτζάνες.

Στην παρούσα μελέτη, όμως, η κύρια πηγή των ανθοκυανινών στη διατροφή των γυναικών ήταν οι φράουλες και τα μπλε μούρα.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Circulation» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ) οι ερευνητές από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι ανθοκυανίνες πιθανώς δρουν καρδιοπροστατευτικά διαστέλλοντας τις αρτηρίες και εμποδίζοντας το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση μωβ μούρων με τον μειωμένο κίνδυνο υπέρτασης – και η υπέρταση είναι ισχυρός παράγοντας κινδύνου για έμφραγμα.
Από τις εθελόντριες της νέας μελέτης, 405 έπαθαν έμφραγμα έως την ολοκλήρωσή της.

Ο μειωμένος κίνδυνος εμφράγματος σε όσες κατανάλωναν πολλές ανθοκυανίνες παρέμεινε αναλλοίωτος ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα, όπως η αρτηριακή πίεση, το σωματικό βάρος, το κάπνισμα, η φυσική δραστηριότητα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Τη μελέτη χρηματοδότησαν τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ και το Ερευνητικό Συμβούλιο Βιοτεχνολογίας & Βιολογικών Επιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
Πηγή ΤΑ ΝΕΑ online
 
Να προσθέσω πως εκτός από την παραπάνω δράση των ανθοκυανίνων, έρευνες έχουν δείξει πως μπορούν να εμποδίσουν τα βακτήρια που προσκολούνται στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος και προκαλούν ουρολοίμωξη. Με αυτόν τον τρόπο προστεύουν και το ουροποητκό σύστημα της γυναίκας.
 
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!