Σολωμός σε Μαρινάδα με Μαγιονέζα Αγιολί

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Καθαρίζουμε, πλένουμε το σολωμό και με τη βοήθεια μιας τσιμπίδας ή με τα χέρια αφαιρούμε τα κόκαλα. Κόβουμε το φιλέτο του σολωμού στα δύο με ένα πολύ κοφτέρο μαχαίρι για να γίνει πιο λεπτός και να μαριναριστέι ευκολότερα, εκτός αν έχετε αγοράσει το κομμάτι κοντά στην ουρά.

Τον πλένουμε και τον αφήνουμε να στραγγίξει.

Αφού στραγγίξει, τον βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ με τα φιλέτα το ένα πάνω στο άλλο και τον σκεπάζουμε με τη ζάχαρη και το αλάτι ανακατεμένα, τους κόκκους πιπεριού, το ξύσμα λεμονιού και προειρετικά λίγο ελαιόλαδο.

Το αφήνουμε να μαριναριστεί για 16-18 ώρες, γυρίζοντάς τα 2-3 φορές.

Τέλος αποσύρουμε από το μπολ, καθαρίζουμε καλά από το αλάτι, με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι φιλετάρουμε προσθέτουμε λίγο πιπέρι, ελαιόλαδο και σερβίρουμε.


Μικρά μυστικά: Γυρνάμε τα φιλέτα του σολωμού 2-3 φορές για να ψηθούν ομοιόμορφα και από παντού. Η διάρκεια του μαριναρίσματος πάντα έχει να κάνει με το πάχος του φιλέτου, γιαυτό τα κόβουμε κατά μήκος στα δύο για να χρειαστεί και τον ανάλογο χρόνο.

Συνεχίζουμε φτιάχνοντας τη μαγιονέζα αγιολί βάζοντας όλα τα υλικά και ανακατεύοντάς τα καλά. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για δέκα λεπτά.

Σερβίρουμε το πιάτο μας μαζί με λίγη πράσινη σαλάτα.

Καλή σας όρεξη...

Συστατικά

(για 4-6 άτομα)
 
  • 1 φιλέτο σολωμο
  • 500 γρ. αλάτι
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 2 λεμόνια (ξύσμα)
  • 10-15 κόκκοι πιπεριού
  • ελαιόλαδο
 
για τη μαγιονέζα αγιολί:
  • 150 γρ. μαγιονέζα
  • 2  σκόρδα
  • 6-7 κόκκους πράσινο πιπέρι
  • λίγο σχοινοπρασο ψιλοκομμένο
  • πιπέρι φρέσκο
  • λίγο μπούκοβο

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Food Styling: Ρήγας Ρηγόπουλος
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!