Τέλεια Παντσέτα ή Κορτεζίνα
Ξεκινώντας... θα ζητήσετε από το κρεοπώλη σας να σας δώσει όλη τη πανσέτα, αλλά θα του ζητήσετε να σας κόψει τη κορτεζίνα ξεχωριστά, η κορτεζίνα είναι τα 8 πάνω πλευρά του χοιρινού κομμένα όπως στο πάνω μέρος της φωτογραφίας.
Την υπόλοιπη πανσέτα θα ζητήσετε να σας τη κάνει άλλα δύο μεγάλα κομμάτια, όπως το κάτω μέρος της φωτογραφίας. Να μή σας τη κόψει κομματάκια...
Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας και καθαρίζουμε το καρότο.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό, το καρότο, τη δάφνη, το μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι και μόλις πάρει βράση βάζουμε μέσα τη πανσέτα για 10 λεπτά. Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κρέας μέσα στο ζωμό του μέχρι να κρυώσει το νερό. Σίγουρα θέλει μισή ώρα.
Βγάζουμε το κρέας και του προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, ελαιόλαδο, και λεμόνι.
Το βάζουμε σε φούρνο στους 180ο για 30 λεπτά και κατόπιν στους 200ο για άλλα δέκα λεπτά. Έχουμε κρατήσει νερό από το ζωμό και του προσθέτουμε να μήν μήνει ποτέ από υγρά. Χωρίς να το κάνουμε σούπα..
Αν το βάλουμε στη ψησταριά, το μαρινάρουμε ξανά όπως πρίν και το βάζουμε σε σχάρα που έχει κάψει καλά. Ταυτόχρονα σε ένα μπολ βάζουμε νερό από το ζωμό του, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, λεμόνι και το χρησιμοποιούμε για να κρατάμε υγρό το κρέας...
Πριν το βγάλουμε σίγουρα ρίξτε του λίγο ακόμα από το υγρό μας...
Μόλις πάρουν το τέλειο χρώμα αποσύρουμε...
Σερβίρουμε και κόβουμε εκείνη τη στιγμή...
Καλή σας όρεξη...
Την υπόλοιπη πανσέτα θα ζητήσετε να σας τη κάνει άλλα δύο μεγάλα κομμάτια, όπως το κάτω μέρος της φωτογραφίας. Να μή σας τη κόψει κομματάκια...
Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας και καθαρίζουμε το καρότο.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό, το καρότο, τη δάφνη, το μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι και μόλις πάρει βράση βάζουμε μέσα τη πανσέτα για 10 λεπτά. Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κρέας μέσα στο ζωμό του μέχρι να κρυώσει το νερό. Σίγουρα θέλει μισή ώρα.
Βγάζουμε το κρέας και του προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, ελαιόλαδο, και λεμόνι.
Το βάζουμε σε φούρνο στους 180ο για 30 λεπτά και κατόπιν στους 200ο για άλλα δέκα λεπτά. Έχουμε κρατήσει νερό από το ζωμό και του προσθέτουμε να μήν μήνει ποτέ από υγρά. Χωρίς να το κάνουμε σούπα..
Αν το βάλουμε στη ψησταριά, το μαρινάρουμε ξανά όπως πρίν και το βάζουμε σε σχάρα που έχει κάψει καλά. Ταυτόχρονα σε ένα μπολ βάζουμε νερό από το ζωμό του, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, λεμόνι και το χρησιμοποιούμε για να κρατάμε υγρό το κρέας...
Πριν το βγάλουμε σίγουρα ρίξτε του λίγο ακόμα από το υγρό μας...
Μόλις πάρουν το τέλειο χρώμα αποσύρουμε...
Σερβίρουμε και κόβουμε εκείνη τη στιγμή...
Καλή σας όρεξη...
Συστατικά
(για 4-6 μερακλήδες)- 1 παντσέτα ολόκληρη (το ένα πλευρό)
- αλάτι χοντρό
- πιπέρι φρέσκο
- θυμάρι
- ελαιόλαδο
- χυμός λεμόνι
- 1 καρότο
- 1 δάφνη
- 6 κόκκοι μπαχάρι
Credits
Κείμενο: Ρήγας ΡηγόπουλοςΑναζήτηση στο Food Project
hot chili links
-
Γαστρονομικά Νέα
-
Ακολουθήστε μας
-
Γλωσσάρι
-
Υπηρεσίες για Επιχειρήσεις
-
Cooking Lessons in Athens