Οι Ποικιλίες της Στάφυλου στην Ελλάδα
Οι Ποικιλίες
Ο Βιργίλιος έγραψε ότι είναι πιο εύκολο να μετρήσεις τους κόκκους της άμμου παρά όλες τις ποικιλίες της αμπέλου. Στους τάφους των Φαραώ της 4ης Δυναστείας (4.000 π.Χ.) τοιχογραφίες αναπαριστούν έξι διαφορετικές ποικιλίες κλημάτων, σκηνές τρυγητού και οινοποιήσης.
Η φυσική επιλογή, η διασταύρωση μεταξύ των ποικιλιών, η δημιουργία νέων από τον άνθρωπο, οι καινούργιοι χαρακτήρες που ανέπτυξαν, αλλά και όσες ποικιλίες ξενιτεύτηκαν έδωσαν στα χέρια των ανθρώπων της οινοπαραγωγής ένα πολύτιμο και σχεδόν ανεξάντλητο υλικό.
Σήμερα, στη χώρα μας, καλλιεργούνται εκατοντάδες ποικιλίες. Μία που φθάνει μέχρι τις ημέρες μας διατηρώντας-σχεδόν ανέπαφο-το αρχαίο της όνομα είναι η "Λιμνία", όπως την αναφέρει ο Αριστοτέλης, η γνωστή σήμερα με το όνομα " Λημνιό".
Οι κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα είναι οι πιο κάτω:
Οι κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα είναι οι πιο κάτω:
Ελληνικές Ποικιλίες
με λευκά σταφύλια
• Αθήρι
• Αϊδάνι
• Ασύρτικο
• Βηλάνα
• Μονεμβασιά
• Μοσχάτο Λευκό
• Μοσχάτο Αλεξανδρείας
• Μπατίκι
• Ντεμπίνα
• Ροδίτης
• Ρομπόλα
• Σαββατιανό
• Αθήρι
• Αϊδάνι
• Ασύρτικο
• Βηλάνα
• Μονεμβασιά
• Μοσχάτο Λευκό
• Μοσχάτο Αλεξανδρείας
• Μπατίκι
• Ντεμπίνα
• Ροδίτης
• Ρομπόλα
• Σαββατιανό
με κόκκινα σταφύλια
• Αγιωργίτικο
• Βερτζαμί
• Κοτσιφάλι
• Κρασάτο
• Λιάτικο
• Λημνιό
• Μαντηλαριά
• Μαυροδάφνη
• Μαύρο Μεσενικόλα
• Μοσχάτο Αμβούργου
• Μοσχοφίλερο (προσοχή δίνει λευκά κρασιά)
• Νεγκόσκα
• Ξινόμαυρο
• Σταυρωτό
Ξένες Ποικιλίες
Εδώ και 20 χρόνια αλλοδαπές ποικιλίες, που έχουν γίνει γνωστές με επιτυχία στον υπόλοιπο κόσμο, έχουν καλλιεργηθεί και στην χώρα μας. Οι πιο γνωστές είναι:
με λευκά σταφύλια
• Chardonay
• Sauvignon Blanc
με ερυθρά σταφύλια
• Cabernet Franc
• Cabernet Sauvignon
• Cinsault
• Grenache
• Merlot
• Syrah
Ποικιλίες με ερυθρωπά (ροζέ) σταφύλια δεν έχουμε να αναφέρουμε, μια και η παραγωγή ερυθρωπών κρασιών στις περισσότερες των περιπτώσεων, γίνεται από τα ερυθρά κρασιά με ειδική κατεργασία.
Στις ερυθρές ποικιλίες ανήκει και το Μοσχοφίλερο. Η ποικιλία όμως αυτή, αν και έχει κόκκινα σταφύλια, σχεδόν πάντα οινοποιείται με την τεχνική της λευκής οινοποίησης και το παραγόμενο κρασί είναι λευκό.
Αναζήτηση στο Food Project
hot chili links
-
Γαστρονομικά Νέα
-
Ακολουθήστε μας
-
Γλωσσάρι
-
Υπηρεσίες για Επιχειρήσεις
-
Cooking Lessons in Athens