Οι Αμπελοοινικές Περιοχές της Ελλάδας

Το κρασί από πάντα τύχαινε μεγάλης εκτίμησης σε όλον τον Ελλαδικό χώρο. Το αμπέλι καλλιεργήθηκε παντού, όπου το κλίμα το επέτρεπε πλάϊ σε άλλες καλλιέργειες συμπληρώνοντας την οικιακή οικονομία, ενώ υπήρξαν και περιοχές όπου αποτελούσε το κύριο εισόδημα. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι κάθε οικογένεια είχε το αμπελάκι της.

Η άμπελος μπορεί να καλλιεργηθεί σε ξηρά και φτωχά εδάφη γι' αυτό και επεκτάθηκε σ' όλη την Ελλάδα. Η συρρίκνωση, όμως, τα τελευταία χρόνια της αγροτικής τάξης έφερε και την μείωση των καλλιεργούμενων με αμπέλι εκτάσεων. Αυτό παρατηρήθηκε κυρίως στα ορεινά και άγονα μέρη, τα πρώτα που εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους τους.
 
Για να διευκολύνουμε το ταξίδι μας, θα χωρίσουμε την Ελλάδα σε μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία έχουν περισσότερο διοικητική ομοιογένεια παρά αμπελουργική. Το κρασί που παράγεται διαφοροποιείται από τον τόπο (κλιματολογικές συνθήκες), την ποικιλία και το έδαφος. Έτσι, για παράδειγμα,  η ποικιλία Ξινόμαυρο στο Αμύνταιο δίνει ερυθρωπά (ροζέ) κρασιά ενώ στην Νάουσα έχει διαφορετική συμπεριφορά, παρ' όλο που πρόκειται για την ίδια ποικιλία και παρά το γεγονός ότι οι δύο αμπελώνες ανήκουν γεωγραφικά στην Μακεδονία.

Σύμφωνα με το μέγεθος της παραγωγής τα διαμερίσματα αυτά είναι:
 
Πελοπόννησος
Αμπελουργική έκταση: 60.419 ha (εκτάρια)
Παραγωγή οίνων: 1.525.590 hl (εκατόλιτρα)
Ποικιλίες: *Αγιωργίτικο, *Κορινθιακή (σταφίδα), *Μοσχάτο λευκό, * Μοσχοφίλερο, *Ρεφόσκο, *Ροδίτης, * Σουλτανίνα (σταφίδα).
 
Κρήτη
Αμπελουργική έκταση: 50.581ha (εκτάρια)
Παραγωγή οίνων: 959.480 hl (εκατόλιτρα)
Ποικιλίες: *Βηλάνα, *Κοτσιφάλι, *Λιάτικο, * Μαντηλαριά, *Ρωμέϊκο.
 
Στερεά Ελλάδα & Εύβοια
Αμπελουργική έκταση: 28.849 ha (εκτάρια)
Παραγωγή οίνων: 1.988.790hl (εκατόλιτρα)
Ποικιλίες: *Σαββατιανό.
 
Μακεδονία & Θράκη
Αμπελουργική έκταση: 15.500 ha (εκτάρια)
Παραγωγή οίνων: 514.760 hl (εκατόλιτρα)
Ποικιλίες: *Ασύρτικο, *Αθήρι, *Ροδίτης, * Λημνιό, *Ξινόμαυρο, *Νεγκόσκα, * Cabernet Sauvignon, * Cabernet Franc.
 
Θεσσαλία
Αμπελουργική έκταση: 8.696 ha (εκτάρια
Παραγωγή οίνων: 423.910 hl (εκατόλιτρα)
Ποικιλίες: *Κρασάτο, *Μαύρο Μεσενικόλα, *Μοσχάτο Αμβούργου, * Μπατίκι, * Ξινόμαυρο, *Σταυρωτό.
 
Νησιά Ιονίου Πελάγους
Αμπελουργική έκταση: 8.716 ha (εκτάρια)
Παραγωγή οίνων: 215.840 hl (εκατόλιτρα)
Ποικιλίες: *Βερτζαμί, *Μαυροδάφνη, *Μοσχάτο λευκό, * Ρομπόλλα.
 
Νησιά Αιγαίου Πελάγους
Αμπελουργική έκταση: 9.131ha (εκτάρια)
Παραγωγή οίνων: 151.300 hl (εκατόλιτρα)
Ποικιλίες: *Αϊδάνι, *Ασύρτικο, * Λιμνιό, *Μαντηλαριά, * Μονεμβασία, * Μοσχάτο Αλεξανδρείας.
 
Δωδεκάννησα
Αμπελουργική έκταση: 3.438 ha (εκτάρια)
Παραγωγή οίνων: 128.850 hl (εκατόλιτρα)
Ποικιλίες: *Αθήρι, *Μαντηλαριά, *Μοσχάτο λευκό.
 
Ηπειρος
Αμπελουργική έκταση: 1.022 ha (εκτάρια)
Παραγωγή οίνων: 30.620 hl (εκατόλιτρα)
Ποικιλίες: *Ντεμπίνα, *Cabernet Sauvignon

Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!