Παστός Σπιτικός Σολωμός

Αγοράζουμε δύο φρέσκα φιλέτα σολωμού κατά προτίμηση Νορβηγίας, τα ξεκοκαλίζουμε, τα ξελεπιάζουμε, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε.
 
Για κάθε ένα κιλό σολωμού βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ (ανάλογο μέγεθος), 1 φλυτζάνι χυμό λεμονιού, 1 φλυτζάνι ξίδι, 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο, 1 φλυτζάνι λευκό κρασί, 1 κρεμμύδι φρέσκο, 1 κλωνάρι σέλερυ, 2 καρότα όλα ψιλοκομμένα και τέλος 5 κόκκους πιπέρι, 2 φύλλα δάφνης και 1 κλωνάρι δενδρολίβανο.
 
Ανακατεύουμε καλά και βυθίζουμε μέσα το σολωμό. Αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
 
Την επομένη βγάζουμε τα φιλέτα, στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε σε ένα άλλο γυάλινο μπολ βάζοντας από πάνω και από κάτω μίγμα από χοντρό αλάτι και ζάχαρη. Αναλογίες για 1 ½ κιλό αλάτι 1 κιλό ζάχαρη. Σκεπάζουμε με το μίγμα το σολωμό, προσθέτουμε ένα κλωνάρι δενδρολίβανο και 5-10 κόκκους πιπέρι και το αφήνουμε για 48 ώρες στο ψυγείο.
 
Μετά δύο μέρες, σπάμε το αλάτι που θα έχει πετρώσει, σκουπίζουμε με μία καθαρή πετσέτα να φύγει το αλάτι και η ζάχαρη.
 
Τέλος βάζουμε το σολωμό σε ένα γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και γεμίζουμε με ελαιόλαδο.
 
Με αυτό το τρόπο έχουμε το δικό μας παστό σολωμό.

 
Συμβουλή: Κάντε τη για τουλάχιστον 2 μεγάλα φιλέτα σολωμού, διαφορετικά το κόστος ίσως να μή συμφέρει.

Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!