Φον Μόσχου Σκούρο
Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.
Τα αφαιρούμε από το ταψί και τα βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το μπουκέ γκαρνί (δείτε φωτογραφίες), το κρεμμύδι πικέ (δείτε φωτογραφία) και τα μπαχαρικά. Αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά για περίπου 3-4 ώρες.
Καθαρίζουμε, σπάμε και πλένουμε τα κόκαλα.
Καίμε με λιπαρή ουσία τα κόκαλα στο φούρνο μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα. Προσθέτουμε το καρότο και το σέλινο,τα οποία έχουμε πρώτα κόψει, και τα τσιγαρίζουμε στο φούρνο μαζί με τα κόκαλα. Πουδράρουμε με αλέυρι και τα αφήνουμε να καβουρδιστούν. Σβήνουμε με λευκό κρασί.
Καίμε με λιπαρή ουσία τα κόκαλα στο φούρνο μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα. Προσθέτουμε το καρότο και το σέλινο,τα οποία έχουμε πρώτα κόψει, και τα τσιγαρίζουμε στο φούρνο μαζί με τα κόκαλα. Πουδράρουμε με αλέυρι και τα αφήνουμε να καβουρδιστούν. Σβήνουμε με λευκό κρασί.
Τα αφαιρούμε από το ταψί και τα βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το μπουκέ γκαρνί (δείτε φωτογραφίες), το κρεμμύδι πικέ (δείτε φωτογραφία) και τα μπαχαρικά. Αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά για περίπου 3-4 ώρες.
Περνάμε το ζωμό από σουρωτήρι και είναι έτοιμος.
Τον χρησιμοποιούμε για παρασκευές κρεάτων, ζυμαρικών και σε σάλτσες. Ανάλογα με τη χρήση του φον συνίσταται και η προσθήκη ντομάτας. Αντί για νερό μπορούμε να βάλουμε άσπρο φον.
Συστατικά
(για 5 λίτρα)- 2 κιλά κόκαλα μόσχου
- 5 λίτρα νερό
- 1 καρότο μεγάλο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο
- 2 ρίζες σέλινο
- 4-5 κόκκους πιπέρι
- 2-3 γαρίφαλα
- 1 μπουκέ γκαρνί (πράσο, θυμάρι, μαϊντανό, δάφνη)
- 50 γρ. βούτυρο
- 1 φλυτζ. λευκό κρασί
- 50 γρ. αλεύρι
- 2 σκελ. σκόρδο
Credits
Κείμενο: Ρήγας ΡηγόπουλοςΦωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Σχετικές συνταγές
Αναζήτηση στο Food Project
hot chili links
-
Γαστρονομικά Νέα
-
Ακολουθήστε μας
-
Γλωσσάρι
-
Υπηρεσίες για Επιχειρήσεις
-
Cooking Lessons in Athens