Κολοκύθια Γκρατέν

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κολοκύθια. Τα κόβουμε στη μέση με ένα κοφτερό μαχαίρι και τα χαράσουμε σε σχήμα Χ στη ψίχα (δείτε φωτογραφίες) για να βράσουν πιό εύκολα. Τα βάζουμε στη κατσαρόλα σε κοχλάζον αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.

Τα κρυώνουμε, τα στραγγίζουμε και αφαιρούμε τη ψίχα με τα σπόρια με ένα κουταλάκι (δείτε φωτογραφία), προσέχοντας μη σπάσει το εξωτερικό περίβλυμα.

Παράλληλα κάνουμε τη μπεσαμέλ τυριού.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει χαμηλώνουμε τη φωτιά, αποσύρουμε από το μάτι (προσωρινά) και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει ένα ξάνθό παχύρευστο μίγμα και αποσύρουμε. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και και με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να γίνει μία παχύρευστη σάλτσα. Μέχρι εδώ είναι μπεσαμέλ. Τέλος αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη κεφαλογραβιέρα τριμμένη, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Δείτε βήμα-βήμα πως κάνουμε τη μπεσαμέλ τυριού στο photo gallery.

Σε ένα ταψάκι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο, από πάνω τα κολοκύθια, από πάνω τη σάλτσα μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με τη τριμμένη κεφαλογραβιέρα και ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου, σε πολύ δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.


Μικρά μυστικά: Αν θέλουμε για καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα μπορούμε να βάλουμε τη μπεσαμέλ επάνω στα κολοκυθάκια με μία σακούλα ζαχαροπλαστικής.




Συστατικά

(για 4 άτομα)
  • 4 μεγάλα κολοκύθια
  • 100 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
σάλτσα Μπεσαμέλ τυριού:
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 40 γρ. αλεύρι
  • 400 γρ. γάλα χλιαρό
  • 50 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • αλάτι, πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!