Τί εννοούμε με τον όρο Terroir
Με τον όρο terroir αναφέρονταν, παλαιότερα οι Γάλλοι και σήμερα όλος ο κόσμος, στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός τόπου ως προς τη γεωγραφία, τον προσανατολισμό, τη μηχανική ή χημική σύσταση του εδάφους, το υπέδαφος, τη γεωλογική του θέση και το κλίμα της περιοχής ή το μικροκλίμα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ποικιλία και τις ανθρώπινες πρακτικές στη γεωργία της άμπελου, δημιουργούν και εκφράζονται μέσα από τη μοναδικότητα της γεύσης του κρασιού. Αυτή η μοναδική γεύση που μας δείχνει την προέλευση του κρασιού λέγεται και gout de terroir.Το υψόμετρο, η απουσία ακραίων θερμοκρασιών, η γειτνίαση με λίμνες όλα παίζουν το ρόλο τους στα κρασιά terroir.
Στην Ελλάδα χαρακτηριστικό παράδειγμα terroir είναι το Σαντορινιό κρασί Vinsanto, το οποίο παράγεται σε ένα νησί που τα χαρακτηριστικά του εκφράζονται και από το ιδιαίτερο του ηφαιστιογενούς του νησιού.
Από το βιβλίο "Στοιχεία Οινολογίας, η τέχνη του οινοχόου" των εκδόσεων Les Livres Du Tourisme, της σχολής Le Monde.
Αναζήτηση στο Food Project
hot chili links
-
Γαστρονομικά Νέα
-
Ακολουθήστε μας
-
Γλωσσάρι
-
Υπηρεσίες για Επιχειρήσεις
-
Cooking Lessons in Athens