Ζύμη Πάστα Φλώρα

Η ζύμη πάστα φλώρα είναι μεγάλης σημασίας στη ζαχαροπλαστική, είναι η βάση για τις πιο πολλές γλυκές τάρτες και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε μόνη της για να φτιάξουμε κουλουράκια ή βουτήματα. Μπορεί επίσης να φτιαχτεί βάζοντας όλα τα υλικά στο μίξερ και χτυπώντας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Ζυγίζουμε όλα τα υλικά μας. Κοσκινίζουμε το αλέυρι και παίρνουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού.

Κόβουμε το βούτυρο σε κομματάκια και το βάζουμε στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη άχνη και το αλάτι. Χτυπάμε με το φτερό στη 2η ταχύτητα  για 2 λεπτά και στη συνέχεια στη 3η ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει ικανοποιητικά.

Προσθέτουμε τα αβγά στο μίξερ ένα-ένα συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα και κατεβάζουμε το μίξερ στη 1η ταχύτητα.

Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ (κοσκινισμένα) και συνεχίζουμε το χτύπημα στη 1η ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Αποσύρουμε, κάνουμε τη ζύμη μία μπάλα, τη καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Αν θέλουμε να κάνουμε βάση για τάρτα: κόβουμε όσο ζύμη χρειαζόμαστε,  την ανοίγουμε με το πλάστη, τη στρώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα, τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πηρούνι και ψήνουμε στους 170ºC για 25 λεπτά τοποθετώντας τη σε χαμηλό σημείο του φούρνου.

Αν θέλουμε να κάνουμε κουλουράκια: κόβουμε όσο ζύμη θέλουμε, πλάθουμε σε κουλουράκια της αρεσκείας μας και ψήνουμε στο φούρνο στους 170ºC για 20 λεπτά.

Συστατικά

  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 130 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 4-5 γρ. αλάτι
  • 2 αβγά μέτρια
  • 1 βανίλια
  • ½ πορτοκάλι ξύσμα
κοσκινισμένα:
  • 500 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 3-4 γρ. μπέικιν πάουντερ

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!

Τελευταία άρθρα από την ομάδα του food project...