Σπιτικός Τοματοπελτές από Λιαστές Ντομάτες
Ο σπιτικός πελτές από λιαστή τομάτα είναι σίγουρα νοστιμότερος από το κλασσικό τοματοπελτέ. Τον χρησιμοποιούμε όπως το τοματοπελτέ αλλά σε μικρότερη ποσότητα γιατί είναι πιο αλμυρος. Δοκιμάστε το σε πίτσα ή σε σάντουιτς με κεφαλογραβιέρα και ζαμπόν καπνιστό.
Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.
Κόβουμε το σκόρδο όπως στη φωτογραφία, το βάζουμε πάνω σε ένα λαδόχαρτο, του ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το ψήνουμε στους 200ºC για 30 λεπτά. Μόλις μαλακώσει το βγάζουμε από το φούρνο και το πιέζουμε με τα χάρια μας να βγεί η ψίχα του. Τη βάζουμε στο μπλέντερ.
Βάζουμε τις λιαστές τομάτες σε μία κατσαρόλίτσα και τις καλύβουμε με νερό. Τις βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για δέκα λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και τις αφήνουμε μέσα στο νερό της κατσαρόλας για άλλα είκοσι λεπτά. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Τις βάζουμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε το αλάτι, τη ρίγανη λίγο ελαιόλαδο και χτυπάμε. Συνεχίζουμε προσθέτοντας ελαιόλαδο λίγο-λίγο μέχρι να γίνει μία παχύρευστη πάστα.
Τη βάζουμε σε ένα μικρό γυάλινο δοχείο και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
Κόβουμε το σκόρδο όπως στη φωτογραφία, το βάζουμε πάνω σε ένα λαδόχαρτο, του ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το ψήνουμε στους 200ºC για 30 λεπτά. Μόλις μαλακώσει το βγάζουμε από το φούρνο και το πιέζουμε με τα χάρια μας να βγεί η ψίχα του. Τη βάζουμε στο μπλέντερ.
Βάζουμε τις λιαστές τομάτες σε μία κατσαρόλίτσα και τις καλύβουμε με νερό. Τις βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για δέκα λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και τις αφήνουμε μέσα στο νερό της κατσαρόλας για άλλα είκοσι λεπτά. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Τις βάζουμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε το αλάτι, τη ρίγανη λίγο ελαιόλαδο και χτυπάμε. Συνεχίζουμε προσθέτοντας ελαιόλαδο λίγο-λίγο μέχρι να γίνει μία παχύρευστη πάστα.
Τη βάζουμε σε ένα μικρό γυάλινο δοχείο και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
Συστατικά
- 50 γρ. λιαστές τομάτες
- 70 χλ. ελαιόλαδο
- ½ κεφάλι σκόρδο
- ¼ κ. γλυκού ρίγανη
- ¼ κ. γλυκού αλάτι
Credits
Κείμενο: Ρήγας ΡηγόπουλοςΦωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Παρατηρήσεις
Σχετικές συνταγές
Αναζήτηση στο Food Project
hot chili links
Τελευταία άρθρα από την ομάδα του food project...
-
Πως αποστειρώνουμε τα βάζα
Χρήσιμες συμβουλές για το πώς αποστειρώνουμε τα βάζα μας, για τουρσί και μαρμελάδες.
-
Γαστρονομικά Νέα
-
Ακολουθήστε μας
-
Γλωσσάρι
-
Υπηρεσίες για Επιχειρήσεις
-
Cooking Lessons in Athens