Φακές με Λαχανικά και Γραβιέρα

Οι φακές είναι μία πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, που μπορεί να δοθεί αντί για κρέας. Επίσης περιέχουν σίδηρο που είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Επειδή δεν είναι εύκολο να πάρει ο οργανισμός σίδηρο από τροφές που δεν είναι κρέας, καλό είναι η συγκεκριμένη συνταγή να συνοδευτεί από ένα χυμό πορτοκάλι.
Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Ξεφλουδίζουμε, ξεσποριάζουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες (δείτε φωτογραφίες). Καθαρίζουμε, πλένουμε, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι (δείτε βίντεο). Καθαρίζουμε και κόβουμε το καρότο, το σέλερυ και τις πατάτες σε μικρά κομμάτια.

Βάζουμε τις φακές σε ένα μπολ με κρύο νερό τις αφήνουμε για λίγο και αφαιρούμε τα ξένα σώματα που επιπλέουν. Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σέλερυ και τα καρότα για πέντε λεπτά. Προσθέτουμε τις φακές, τις πατάτες και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.

Προθέτουμε τις ντομάτες και μία κουταλιά της σούπας νερό. Καλύπτουμε με το καπάκι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη τριμμένη γραβιέρα και πολτοποιούμε με ένα μπλέντερ χειρός μέχρι να γίνει πουρές.

Συστατικά

(για 5-6 μερίδες)
  • 50 γρ. φακές κόκκινες
  • 250 γρ. πατάτες
  • 200 χλ. χυμό ντομάτας
  • 50 γρ. τυρί γραβιέρα
  • 1 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 καρότο
  • ½ κρεμμύδι
  • 1 κλωνάρι σέλερυ

Credits

Βίντεο-Μοντάζ: Δημήτρης Αναγνωστόπουλος
Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!