Μελομακάρονα
Φτιάχνουμε από τη προηγούμενη μέρα το σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει ένα παχύρευστο μείγμα και αφαιρούμε τη κανέλα και το πορτοκάλι.
Την επομένη:
Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό, το ηλιέλαιο, το μέλι, το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε την αμμωνία, τη ζάχαρη, τη κανέλα, το γαρίφαλο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και το σιμιγδάλι λίγο-λίγο ανακατεύοντας ελαφρά με μία χούφτα ζαχαροπλαστικής, μέχρι να τραβήξει το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Δεν το ανακατεύουμε πολύ...
Τα πλάθουμε αμέσως, και τα πιέζουμε πάνω σε κόσκινο έτσι ώστε στη μία πλευρά να πάρει το καρέ σχέδιο και από την άλλη να κάνει δύο τρυπούλες για να πάρει περισσότερο σιρόπι.
Τα βάζουμε στο ταψί αφού στρώσουμε με ριζόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Μόλις ψηθούν τα σιροπιάζουμε αμέσως βουτώντας τα στο κρύο σιρόπι για 20 δευτερόλεπτα.
Τα κρυώνουμε και τους προσθέτουμε κανέλα σκόνη και καρύδια σπασμένα.
Καλές γιορτές...
Καλές γιορτές...
Συστατικά
- 100 ml. νερό
- 325 ml ηλιέλαιο
- 100 ml. λικέρ
- 50 ml. χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- 1 κ. σούπας μέλι
- 125 γρ. ζάχαρη άχνη
- 50 γρ. σιμιγδάλι
- 5 γρ. αμμωνία
- ½ κ. σούπας κανέλα
- ¼ κ. σούπας γαρίφαλο
- 700 γρ. αλεύρι μαλακό
- 150 γρ. καρύδι σπασμένο
για το σιρόπι:
- 1 λίτρο νερό
- 1800 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. γλυκόζη
- 250 γρ. μέλι
- 1 ξύλο κανέλλας
- ½ πορτοκάλι ολόκληρο
Credits
Κείμενο: Ρήγας ΡηγόπουλοςΦωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Food Styling: Ζέτα Παπαϊωάννου
Αναζήτηση στο Food Project
hot chili links
-
Γαστρονομικά Νέα
-
Ακολουθήστε μας
-
Γλωσσάρι
-
Υπηρεσίες για Επιχειρήσεις
-
Cooking Lessons in Athens