Σχοινόπρασο το ιδιαίτερο

Σχοινόπρασο ή σχινόπρασο. allium schoe noprasum.

Ανήκει στα μυρωδικά και είναι συγγενές του κρεμμυδιού. Το χρησιμοποιούμε σε σούπες, σαλάτες ή λόγω της ομορφιάς του για να ντεκοράρουμε ένα πιάτο. Θα χρησιμοποιήσουμε μόνο τα πράσινα φύλλα του μιας και δεν βγάζει βολβούς.

Θα το συναντήσουμε και σαν chive (τσάιβ) ή σιμπουλέτ. Οι παραγωγοί σχινόπρασου το κόβουν μόλις φτάσει τα 30-35 εκατοστά και αυτό ξαναβγαίνει...

Τα σχοινόπρασα έχουν ανάγκη από εδάφη μέσης σύστασης, γόνιμα και αποστραγγισμένα. Έχουν ανάγκη την υγρασία και προτιμούν κλίμα δροσερό. Η φύτεψη γίνεται την άνοιξη ή φθινόπωρο.

Μπορούμε να φτιάξουμε ένα μείγμα με ίση ποσότητα σχονόπρασου, μαϊντανού και ταραγκόν και να το χρησιμοποιούμε σαν καρύκευμα σε κοτόπουλα και ψάρι.

Το σχοινόπρασο περιέχει αρκετό σίδηρο που βοηθά την αναιμία. Ρίχνουν τη πίεση, βοηθούν τη πέψη και ανακαουφίζουν τον εργανισμό στο κρυολόγημα.


Βιβλιογραφία:
  1. Γεώργιος Γεωργίου (2005). Η καλλιέργεια φρέσκων αρωματικών φυτών. Λευκωσία.
  2. Αλέξανδρος Γιώτης (2004). Γλωσσάριο μαγειρικής. Αθήνα, Les Livres Du Tourisme.
  3. Νίκος Δ. Πλατύς (2003). Μπαχαρικό λεξικό. Αθήνα, Εκδόσεις Κέδρος.


Κανέλλος Ρηγόπουλος Ρήγας
Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης

Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!