Τυροκομικά Απόβλητα και μία Ελληνική Λύση-Πατέντα
Απλό αλλά καινοτόμο, με ελάχιστο κόστος κατασκευής και σχεδόν μηδενικά λειτουργικά έξοδα, ένα βιολογικό φίλτρο δίνει λύση στη διαχείριση των τυροκομικών αποβλήτων που μπορούν να προκαλέσουν, ανάλογα με τη σύστασή τους, πέντε έως δεκαπέντε φορές μεγαλύτερη ρύπανση από τα αστικά απόβλητα!Το φίλτρο κατασκευάστηκε στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Συστημάτων του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος από την ερευνητική ομάδα του Δημήτρη Βαγενά, καθηγητή, του Τριαντάφυλλου Τατούλη, υποψήφιου διδάκτορα, της Αθανασίας Τεκερλεκοπούλου, λέκτορος, και του Χρήστο Ακράτου, επίκουρου καθηγητή.
Η παρουσία πολλών τυροκομικών μονάδων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, αν και είναι μικρής δυναμικότητας, έκανε επιτακτική την ανάγκη να βρεθεί ένας οικονομικός, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματικός τρόπος επεξεργασίας των αποβλήτων. Τα συστήματα που υπήρχαν έως τώρα στην αγορά ήταν δαπανηρά και απαιτούσαν μεγάλους όγκους παραγόμενων αποβλήτων για να είναι ανταποδοτικά. Η ανεξέλεγκτη διάθεση του ανεπεξέργαστου αποβλήτου σε υδάτινους αποδέκτες, από την άλλη πλευρά, εγκυμονούσε μεγάλους περιβαλλοντικούς κινδύνους, παρά τα αυστηρά πρόστιμα.
Βιοφίλμ
Ετσι ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας ενός φίλτρου, η οποία βασίστηκε σε μια σχετικά απλή ιδέα που κατοχυρώθηκε ήδη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Πλαστικές δεξαμενές γεμίζονται με χαλίκια ή πλαστικά και πάνω στα υλικά αυτά αναπτύσσονται μικροοργανισμοί που απομονώνονται από τα ίδια τα απόβλητα, σχηματίζοντας βιοφίλμ που επιτρέπουν την επεξεργασία αποβλήτων με υψηλό οργανικό φορτίο. Ο αερισμός των βιολογικών φίλτρων γίνεται με φυσικό τρόπο, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας του αποβλήτου και του αέρα.
Το λειτουργικό κόστος είναι σχεδόν μηδενικό, ενώ και το κόστος κατασκευής και εγκατάστασης αυτών των δεξαμενών είναι πολύ χαμηλό, καθώς δεν απαιτείται οπλισμένο σκυρόδεμα ή πολύπλοκος και ακριβός ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός. Ηδη από τις αρχές του χρόνου το πρωτοποριακό αυτό σύστημα λειτουργεί με εξαιρετικά αποτελέσματα σε τυροκομική μονάδα του Αγρινίου.
Στη μονάδα αυτή έχουν τοποθετηθεί τρία βιολογικά φίλτρα και ο απαραίτητος συνοδευτικός εξοπλισμός, αποτελούμενος από αντλίες, σωληνώσεις και ηλεκτρολογικό πίνακα. Το κόστος λειτουργίας είναι μικρότερο από 2 ευρώ τη μέρα, δεν υπάρχουν πλέον δυσάρεστες μυρωδιές και η απόδοση της βιολογικής επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων ξεπερνάει το 98%. Τα επεξεργασμένα απόβλητα μπορούν πλέον να διατίθενται για άρδευση ή να καταλήγουν με ασφάλεια σε υδάτινους αποδέκτες.
πηγή:enet.gr
Αναζήτηση στο Food Project
hot chili links
-
Γαστρονομικά Νέα
-
Ακολουθήστε μας
-
Γλωσσάρι
-
Υπηρεσίες για Επιχειρήσεις
-
Cooking Lessons in Athens