«Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, Αθηνόραμα» στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων
Το περιοδικό «αθηνόραμα» συνδιοργανώνει, με την Τεχνόπολη και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, την έκθεση με τίτλο «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, Αθηνόραμα», στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, από τις 12 έως τις 14 Απριλίου.Ένα φεστιβάλ ελληνικού γευστικού πολιτισμού όπου η αφρόκρεμα της παραγωγικής Ελλάδας θα συναντηθεί με το μεγάλο κοινό που αναζητά τις αυθεντικές και εν πολλοίς τοπικές ελληνικές γεύσεις, ταυτισμένες διαχρονικά με την εθνική μας ταυτότητα. Τυριά, αλλαντικά, αλίπαστα, ζυμαρικά, ελιές και ελαιόλαδο, αβγοτάραχο, σάλτσες και ντιπ, μανιτάρια και λαχανικά, μπίρες μικροζυθοποιίας, ποτά και κρασιά, αρτοποιήματα, ξίδια και κρέατα, βότανα, ξηροί καρποί, καφέδες, αλάτια, μπαχαρικά, γλυκά και μαρμελάδες, ολόκληρος ο κόσμος των ατόφιων, γνήσιων γεύσεων από άκρη σε άκρη της επικράτειας θα ξεδιπλωθεί στην πρώτη Έκθεση Μικρών Ποιοτικών Ελλήνων Παραγωγών που διοργανώνεται στην Αθήνα. Η έκθεση αυτή ξεφεύγει από τα τυποποιημένα βιομηχανικά πρότυπα, προσπερνάει τα στατικά κλισέ και τις προχειρότητες και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός στην Αθήνα.
Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα του ανερχόμενου κύματος των Ελλήνων μικρών παραγωγών που έχουν επιλεγεί για την ποιότητα των προϊόντων τους από τη γευσιγνωστική ομάδα του «αθηνοράματος». Αναφέρουμε ενδεικτικά: αβγοτάραχο Τρικαλινός, Gaea, Ergon, οι Συνεταιρισμοί Σάμου και Σαντορίνης, οι φάρμες κρέατος Ευβοιότοποι και Ζαγορίτη, το βαλσαμικό ξίδι Παπαδημητρίου, οι εταιρείες Citrus, Γεωδή, Ήδιστον, Καλαμπόκης - Σητειακοί Μύλοι, Κοσμίδης - Χαλβάς Δραπετσώνας, Μανιτάρια Δίρφυς, Madras, MediterraΟινοποιητική, οινοποιεία - αποσταγματοποιία Τσιλιλή, Κτήμα Τσώλη, Στέφος Αβγοτάραχο, TerraNostrum, Χιώτικο Κελάρι, οι παραγωγοί αλλαντικών Δαγρέ, Μιράν, Sarry, Στρεμμένος, τα τυροκομεία Γαλακτοκομική Λέσβου, Ίου, Κουφόπουλου (Νάξος), Κωσταρέλου, Οικογένεια Μπέκα (βουβαλίσια), οι εταιρείες αλίπαστων ψαριών Γείτονα και Τραγάκη, οι μικροζυθοποιίες Πειραϊκή, Septem, Volkanκαι πολλοί άλλοι.
Η επίσκεψη στην έκθεση θα είναι μια απολαυστική και ψυχαγωγική βόλτα ανακάλυψης και ελεύθερης γευσιγνωσίας κάποιων εκ των καλύτερων ελληνικών προϊόντων και ντελικατέσεν, είτε γνωστών είτε άγνωστων, που διαμορφώνουν μια νέα εικόνα αυθεντικών, παραδοσιακών αλλά και καινοτόμων γαλανόλευκων γεύσεων. Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι επισκέπτες θα μπορούν να αγοράζουν τα προϊόντα που επιλέγουν απευθείας από τους παραγωγούς.
Στην αυλή του εμβληματικού χώρου της Τεχνόπολης στο Γκάζι, με τη μοναδική βιομηχανική αισθητική της, γύρω από την Υψικάμινο, η έκθεση «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, Αθηνόραμα» φέρνει τις γεύσεις βραβευμένων από τους Χρυσούς Σκούφους σεφ και εστιατορίων για την ελληνική τους κουζίνα. Πιο συγκεκριμένα, σε μορφή tapas, θα πωλούνται προς € 2 σπεσιαλιτέ των Έκτορα Μποτρίνι («Etrusco», Κέρκυρα), Νίκου Μπούκη («Σελήνη», Σαντορίνη), Θωμά Πάσπαλη («Θωμάς», Σκλήθρο Φλώρινας) και Δημήτρη Μαυρίκου («Μαυρίκος», Ρόδος).
Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες είναι το πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, οι οποίες αναδεικνύουν τα ελληνικά προϊόντα και τον πλούτο των ελληνικών γεύσεων. Θα υπάρξουν τρεις διαφορετικοί τύποι εκδηλώσεων:
Διάσημοι σεφ, Μαθήματα μαγειρικής: Έκτωρ Μποτρίνι, Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Λουκάκος, Δημήτρης Σκαρμούτσος, Γιώργος Βενιέρης, Άρης Τσανακλίδης, Αθηναγόρας Κωστάκος, Αλέξανδρος Καρδάσης, Χριστόφορος Πέσκιας, Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, Νίκος Ρούσος μαγειρεύουν μπροστά σας και σας εκμυστηρεύονται τα μυστικά τους.
Μαέστρος της παράδοσης: Μαθαίνουμε να ζυμώνουμε ψωμί, να φτιάχνουμε λουκάνικα και σαλάμια, μπισκότα, τραχανά, γλυκά του κουταλιού, πασχαλιάτικα παραδοσιακά γλυκά, τουρσιά, λικέρ και να πήζουμε τυρί, σε παρεΐστικο κλίμα μαζί με τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους, σεφ και συγγραφείς μαγειρικών βιβλίων (Μυρσίνη Λαμπράκη, Εβίτα Παπαχαραλάμπους, Έφη Γιαλούση, Έκτωρ Μποτρίνι κ.ά.).
Εργαστήρια γεύσης: Γνωρίζουμε εις βάθος εξαιρετικά ελληνικά τυριά, αλλαντικά, αλίπαστα, κρασιά και μπίρες από τις ελληνικές μικροζυθοποιίες. Χαιρόμαστε γνώση και απόλαυση με ξεναγούς τον Ηλία Μαμαλάκη, τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη, τον Δημήτρη Αντωνόπουλου και τη Θάλεια Τσιχλάκη.
Άλλη μία σημαντική καινοτομία της έκθεσης είναι ότι οι επισκέπτες της θα ψηφίζουν για να αναδείξουν τα καλύτερα προϊόντα που θα παρουσιαστούν από τους εκθέτες, κερδίζοντας πλούσια γευστικά δώρα.
Η έκθεση «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, Αθηνόραμα» θα είναι ένα γαστρονομικό και πολιτιστικό γεγονός μεγάλης εμβέλειας που θα δημιουργήσει αίσθηση στη σημερινή συγκυρία, στο κρίσιμο σταυροδρόμι ανάπτυξης, ανανέωσης και ανάτασης που χρειάζεται η Ελλάδα. Όλοι μας συμφωνούμε σε αυτή την αναγκαιότητα και στην ιδέα του «πατριωτικού καταναλωτισμού» την οποία στηρίζει.
ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ :
Παρασκευή 12/4: 4-9 μ.μ.
Σάββατο 13/4: 10 π.μ.-9 μ.μ.
Κυριακή 14/4: 10 π.μ.-9 μ.μ.
Γενική είσοδος: € 5
Εισιτήριο 3 ημερών: € 10
Παιδιά κάτω των 12 ετών δωρεάν
Αναζήτηση στο Food Project
hot chili links
-
Γαστρονομικά Νέα
-
Ακολουθήστε μας
-
Γλωσσάρι
-
Υπηρεσίες για Επιχειρήσεις
-
Cooking Lessons in Athens