Τυριά της Ελλάδος: Ανεβατό
Το ανεβατό είναι ένα φρέσκο μαλακό τυρί. Το χρώμα του ειναι λευκό και σερβίρετε με κουτάλι. Παράγεται με πρόβειο γάλα ή κατσικίσιο ή μίγμα και των δύο από ζώα που εκτρέφονται αποκλειστικά στο νομό Γρεβενών και Κοζάνης.Υγρασία 69% και λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 40%. Περιέχει 3% αλάτι. Πρέπει να ωριμάσει τουλάχιστον για δύο μήνες.
Η γεύση του είναι υπόξινη, φρέσκια, δροσερή και λίγο αλμυρή. Η μυρωδιά επίσης είναι υπόξινη και σου βγάζει τις πρωτεϊνες του γάλακτος.
Το μαγειρεύουν σε πίτες, το τρώνε μόνο του ή μπορεί και να συνοδέψει τέλεια φρούτα γλυκά.
Παρασκευάζεται σε περιορισμένη γεωγραφική περιοχή, είναι ΠΟΠ από το 1996, ενώ έχει κατοχυρωθεί η παρασκευή του από το 1988, οι ρίζες του χάνονται στο χρόνο.
Πηγές:
1. Ελληνικό Τυρί, Ηλίας Μαμαλάκη, Μάιος 1999 Ελληνικά Γράμματα.
2. Γνωρίζοντας τα Τρόφιμα, Πάρις Κυπαρισσίου, 2005 Les Livres Du Tourisme
Αναζήτηση στο Food Project
hot chili links
-
Γαστρονομικά Νέα
-
Ακολουθήστε μας
-
Γλωσσάρι
-
Υπηρεσίες για Επιχειρήσεις
-
Cooking Lessons in Athens