Χοιρινά Λουκάνικα Χειροποίητα

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Κόβουμε το κρέας σε κομματάκια και αφού το αναμείξουμε με τα υπόλοιπα υλικά το περνάμε από την μηχανή του κρέατος δύο φορές.

Πλένουμε τα έντερα του χοίρου πολλές φορές με ζεστό νερό και τα γυρίζουμε το μέσα έξω και τα τρίβουμε με λεμόνι και αλάτι.

Τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και δένουμε την μια τους άκρη με σπάγκο.

Βάζουμε το είδικό χωνί στο μίξερ, περνάμε όλο το έντερο μέσα του αλλά τελειώνοντας έξω-έξω πρέπει να είναι η δεμένη πλευρά.

Ξαναβάζουμε το κρέας στη μηχανή και βοηθώντας το με το ανάλογο εργαλείο με το ένα χέρι το πιέζουμε και με το άλλο κρατάμε την έξοδο όπου αρχίζουν να σχηματίζονται τα λουκάνικα. Προσέχουμε να μήν έχουμε κενά αέρα. Ανά 25 εκ. στριφογυρίζουμε το λουκάνικο όπως βγαίνει για να τα μεριδοποιήσουμε.
 
Αφού τελειώσουμε με το γέμισμα δένουμε και την άλλη άκρη του εντέρου με σπάγκο.
 
Το κρεμάμε σε δροσερό μέρος για να ξεραθεί με τον αέρα, για 2 μέρες και μετά τα βάζουμε στη κατάψυξη ή τα τρώμε.

Προσοχή στις μύγες αν μπει μύγα στο χώρο και ακουμπήσει τα λουκάνικα είναι άχρηστα.

Η συνταγή είναι του παππού Ρήγα. Αλλαντοποιός.


 

Συστατικά

  • 4 ½ κ. χοιρινή πανσέτα
  • 1 κ. σούπας πιπέρι
  • 100 γρ. ψιλό αλάτι
  • 1 κ. γλυκού ρίγανη
  • έντερο χοιρινό
     

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!