Τομάτες Γεμιστές με Χταπόδι

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και βράζουμε το χταπόδι με λίγο νερό και λίγο ξίδι. Το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Καθαρίζουμε, πλένουμε τις τομάτες και αφαιρούμε το εσωτερικό τους όπως στα γεμιστά. Κρατάμε τη ψίχα.

Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το μισό ελαιόλαδο και προσθέτουμε το χταπόδι. Ανακατεύουμε για περίπου 5 λεπτά και προσθέτουμε τη ψίχα της τομάτας, ψιλοκομμένη, το αλάτοπίπερο, το μαϊντανό και το ρύζι. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 15 περίπου λεπτά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγη ζάχαρη στο εσωτερικό των τοματών και γεμίζουμε με τη γέμιση. Κλείνουμε τις τομάτες με τα καπάκια τους και τις τοποθετούμε σε ταψί στη σειρά.
 
Αραιώνουμε το τοματοπελτέ σε κρύο νερό, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Περιχύνουμε με αυτό τις τομάτες, πασπαλίζουμε απο πάνω με τριμμένο παξιμάδι και ψήνουμε στο φουρνο στους 170ο C για 35 λεπτά περίπου.


Η συνταγή είναι από το βιβλίο "Ελληνική Μαγειρική Παράδοση, ένα παρελθόν με μέλλον" των εκδόσεων Les Livres Du Tourisme της σχολής Le Monde

Συστατικά

(για 4 άτομα)
  • 8 τομάτες
  • μισό κιλο χταπόδι
  • 1 φλυτζ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. τοματοπελτές
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 6 κλωνάρια μαϊντανό
  • 3/4 φλυτζ. ρύζι για γεμιστά
  • αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
  • ξίδι

Credits

Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!