Μαρμελάδα με Κορόμηλα και Τζανεράδα

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Πλένουμε με άφθονο νερό τα κορόμηλα 2-3 φορές και αφαιτούμε τα κοτσάνια.

Τα βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε 1 φλυτζάνι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. 

Αφού βράσουν, βγάλουν τα υγρά τους και μαλακώσουν, τα περνάμε από ένα σουρωτήρι και κρατάμε το υγρό που βγάλανε.

Πέρνουμε τα κορόμηλα στα χέρια μας, αφού κρυώσουν λίγο, και αφαιρούμε το κουκούτσι μιας και δε βγαίνει εύκολα διαφορετικά. Μετράμε πόσα φλυτζάνια κορόμηλα μας έχει μείνει μετά το βρασμό και μετράμε άλλη τόση ζάχαρη. Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, πάντα με μέτρια φωτιά. Προαιρετικά προσθέτουμε και το χυμό μισού λεμονιού και λίγο κανέλα.

Μόλις έχουν ομογενοποιηθεί καλά τα υλικά και έχει λιώσει η ζάχαρη αποσύρουμε και βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα (δείτε πώς αποστειρώνουμε τα βάζα στις Παρατηρήσεις).

Χυμός από Κορόμηλα:
Παίρνουμε το νερό-υγρό που έχουμε κρατήσει από τα κορόμηλα, το μετράμε, το βάζουμε σε μία ανάλογη κατσαρόλα και προσθέτουμε την ίδια ποσότητα ζάχαρης. Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά και μόλις είναι έτοιμο το σιρόπι, αποσύρουμε και έχουμε μία ωραία τζανεράδα. Έτσι δεν πάει τίποτα χαμένο. Για να τη πιούμε βάζουμε 1 μέρος χυμό από κορόμηλα και 2 μέρη νερό.


Μικρά μυστικά: Τον Ιούνιο θα βρούμε πολλά και διαφορετικά είδη κορόμηλα, έτσι μπορεί να βρείτε πράσινα ή κοκκινα ή κίτρινα.


Μία συνταγή της Κα. Θέκλας Παπαϊωάννου από τη Βούλα.

Συστατικά

  • 1 ½-2 κιλά κορόμηλα
  • ζάχαρη
  • νερό

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!