Μοσχαρίσια Κεφτεδάκια με Κύμινο και Δυόσμο
Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα λαχανικά και τα μυρωδικά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το μαϊντανό (δείτε τα σχετικά βίντεο) και το δυόσμο. Προετοιμάζουμε τις τομάτες (δείτε τις φωτογραφίες) και τις ψιλοκόβουμε και αυτές.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια μας και τα δουλεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Βάζουμε το κιμά στο ψυγείο για 40 λεπτά.
Μετά 40 λεπτά, πλάθουμε τα κεφτεδάκια μας στρογγυλά προσέχοντας να έχουν το ίδιο μέγεθος για να χρειαστούν και τον ίδιο χρόνο ψησίματος. Για ευκολία κάθε δύο κεφτεδάκια που πλάθουμε βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στα χέρια μας για να μην μας κολλάει ο κιμάς. Στρώνουμε τα κεφτεδάκια σε ένα ανάλογο ταψί, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ή σπορέλαιο και ψήνουμε στο φούρνο στους 150º C για 30 λεπτά και μετά στους 180º για άλλα 30-40 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμα.
Ταυτόχρονα κάνουμε τη σάλτσα τομάτα. Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μόλις ξανθύνει προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη τομάτα και ανακατατεύουμε σε μέτρια φωτιά. Μετά 2-3 λεπτά προσθέτουμε το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, τη κανέλα, τη ζάχαρη, μισό φλυτζάνι νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτα περίπου μέχρι να γλασάρει η σάλτσα μας.
Μόλις είναι έτοιμα τα κεφτεδάκια τα βάζουμε σε ένα άλλο σκεύος και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Αφήνουμε για 10 λεπτά και σερβίρουμε με πουρέ ή ρύζι ή πατάτες τηγανιτές.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα λαχανικά και τα μυρωδικά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το μαϊντανό (δείτε τα σχετικά βίντεο) και το δυόσμο. Προετοιμάζουμε τις τομάτες (δείτε τις φωτογραφίες) και τις ψιλοκόβουμε και αυτές.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια μας και τα δουλεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Βάζουμε το κιμά στο ψυγείο για 40 λεπτά.
Μετά 40 λεπτά, πλάθουμε τα κεφτεδάκια μας στρογγυλά προσέχοντας να έχουν το ίδιο μέγεθος για να χρειαστούν και τον ίδιο χρόνο ψησίματος. Για ευκολία κάθε δύο κεφτεδάκια που πλάθουμε βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στα χέρια μας για να μην μας κολλάει ο κιμάς. Στρώνουμε τα κεφτεδάκια σε ένα ανάλογο ταψί, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ή σπορέλαιο και ψήνουμε στο φούρνο στους 150º C για 30 λεπτά και μετά στους 180º για άλλα 30-40 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμα.
Ταυτόχρονα κάνουμε τη σάλτσα τομάτα. Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μόλις ξανθύνει προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη τομάτα και ανακατατεύουμε σε μέτρια φωτιά. Μετά 2-3 λεπτά προσθέτουμε το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, τη κανέλα, τη ζάχαρη, μισό φλυτζάνι νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτα περίπου μέχρι να γλασάρει η σάλτσα μας.
Μόλις είναι έτοιμα τα κεφτεδάκια τα βάζουμε σε ένα άλλο σκεύος και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Αφήνουμε για 10 λεπτά και σερβίρουμε με πουρέ ή ρύζι ή πατάτες τηγανιτές.
Συστατικά
(για 4 άτομα)- 1 κιλό κιμά μόσχου από λάπα
- 200 γρ. ψωμί μπαγιάτικο μουλιασμένο σε νερό ή φρυγανιά
- 1 κρεμμύδι
- 1 αβγό
- ¼ ματσάκι δυόσμου
- ¼ ματσάκι μαϊντανό
- 1 κ. σούπας κύμινο
- 3 κ. σούπας σόγια
- ¼ φλυτζ. ελαιόλαδο
- 1 κιλό τομάτες ώριμες
- ελαιόλαδο
- μισό κρεμμύδι
- ¼ ματσάκι μαϊντανό
- αλάτι, πιπέρι
- ¼ κ. γλυκού κανέλα
- ¼ κ. γλυκού ζάχαρη
Credits
Βίντεο-Μοντάζ: Δημήτρης ΑναγνωστόπουλοςΚείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Αναζήτηση στο Food Project
hot chili links
-
Γαστρονομικά Νέα
-
Ακολουθήστε μας
-
Γλωσσάρι
-
Υπηρεσίες για Επιχειρήσεις
-
Cooking Lessons in Athens