Σαλάτα Φακές με Φέτα Πιπεριά και Βαλσάμικο

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Καθαρίζουμε πολύ καλά τις φακές, τις βάζουμε σε μία λεκάνη-μπασίνα με κρύο νερό και αφαιρούμε τα ξένα σώματα που επιπλέουν. Πλένουμε πολύ καλά και στραγγίζουμε τις φακές.

Ζεματίζουμε τις φακές σε μία κατσαρόλα με ζεστό νερό, ξαφρίζοντας ανά διαστήματα. Τις στραγγίζουμε, τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα με καινούργιο κρύο νερό. Προσθέτουμε τα καρότα κομμένα σε χοντρές φέτες, το φύλλο δάφνης, τη ξυλάκι της κανέλας, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγο ελαιόλαδο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Δοκιμάζουμε για να δούμε το πότε είναι έτοιμες.

Μόλις μαλακώσουν τις σουρώνουμε και τις κρυώνουμε σε άφθονο τρεχούμενο νερό αφαιρώντας το φύλλο δάφνης.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και στραγγίζουμε τη πιπεριά και το κρεμμύδι. Κόβουμε σε κυβάκια τη πιπεριά και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το μαϊντανό (δείτε τα σχετικά βίντεο). Σπάμε με τα χέρια μας τη φέτα σε μικρά κομματάκια.

Αφού κρυώσαν οι φακές προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη πιπεριά, τη φέτα, το μαϊντανό, πιπέρι, λίγο αλάτι, ελαιόλαδο και το καλής ποιότητας βαλσάμικο. Ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε σε μικρό ίσιο πιάτο.


Μικρά μυστικά: Ο χρόνος βρασμού της φακής ποικίλλει ανάλογα με τη ποιότητα των οσπρίων.

Συστατικά

(για 4 άτομα)
  • 200 γρ. φακές μέτριες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 μεγάλο καρότο
  • αλάτι, πιπέρι, κανέλα
  • ελαιόλαδο, ρίγανη
  • νερό, ξύδι
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 100 γρ. φέρα
  • 1 κ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
  • 1 κ. γλυκού καλό βαλσάμικο

Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!

Τελευταία άρθρα από την ομάδα του food project...

  • Ελαιόλαδο και Υγεία

    Ελαιόλαδο και Υγεία. Ένα άρθρο από τη Κλινικό Διατροφολόγο-Διαιτολόγο Ελπίδα Βουτσαδάκη.