Μοσχαρίσιες Ποπιέτες Εσκαλόπ με Γλυκόξινη Σάλτσα Λαχανικών
Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε λεπτές λωρίδες όπως στη φωτογραφία τις πιπεριές, τα καρότα και το πράσο, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τα βάζουμε όλα σε μία λεκανίτσα προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Κόβουμε το μοσχαρίσιο φιλέτο σε φέτες και τα κάνουμε μικρά εσκαλόπ, τα γεμίζουμε με τα λαχανικά (όσα χωρέσουν τα υπόλοιπα θα τα χρησιμοποιήσουμε στη σάλτσα) και τα δένουμε με το σπάγγο. Αλατοπιπερώνουμε. Αναλυτικά όλα τα βήματα στις φωτογραφίες για ευκολία σας.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και βάζουμε τα ρολάκια. Τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρουν ένα ωραίο ανοιχτό καφέ χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Τα ψήνουμε στο φούρνο στους 180ºC μέχρι να ροδίσουν ικανοποιητικά.
Ταυτόχρονα κάνουμε τη γλυκόξινη σάλτσα.
Στο ίδιο λάδι που κάναμε τα ρολάκια, βάζουμε όλα τα λαχανικά που μας έχουν περισσέψει και τσιγαρίζουμε για 4-5 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Σβήνουμε με το ξίδι και αφήνουμε για 3-4 λεπτά να εξατμιστεί μέρος αυτού. Ρίχνουμε το κρασί Σάμου και αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ. Τέλος προσθέτουμε τη σόγια, λίγο αλάτι, πιπέρι και βράζουμε για λίγο χρόνο ακόμα.
Σερβίρουμε σε ίσιο πιάτο φτιάχνοντας δύο "βουναλάκια" με τη σάλτσα και τα λαχανικά και πάνω τους από ένα κομμάτι μοσχαρίσιας ποπιέτας.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε λεπτές λωρίδες όπως στη φωτογραφία τις πιπεριές, τα καρότα και το πράσο, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τα βάζουμε όλα σε μία λεκανίτσα προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Κόβουμε το μοσχαρίσιο φιλέτο σε φέτες και τα κάνουμε μικρά εσκαλόπ, τα γεμίζουμε με τα λαχανικά (όσα χωρέσουν τα υπόλοιπα θα τα χρησιμοποιήσουμε στη σάλτσα) και τα δένουμε με το σπάγγο. Αλατοπιπερώνουμε. Αναλυτικά όλα τα βήματα στις φωτογραφίες για ευκολία σας.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και βάζουμε τα ρολάκια. Τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρουν ένα ωραίο ανοιχτό καφέ χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Τα ψήνουμε στο φούρνο στους 180ºC μέχρι να ροδίσουν ικανοποιητικά.
Ταυτόχρονα κάνουμε τη γλυκόξινη σάλτσα.
Στο ίδιο λάδι που κάναμε τα ρολάκια, βάζουμε όλα τα λαχανικά που μας έχουν περισσέψει και τσιγαρίζουμε για 4-5 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Σβήνουμε με το ξίδι και αφήνουμε για 3-4 λεπτά να εξατμιστεί μέρος αυτού. Ρίχνουμε το κρασί Σάμου και αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ. Τέλος προσθέτουμε τη σόγια, λίγο αλάτι, πιπέρι και βράζουμε για λίγο χρόνο ακόμα.
Σερβίρουμε σε ίσιο πιάτο φτιάχνοντας δύο "βουναλάκια" με τη σάλτσα και τα λαχανικά και πάνω τους από ένα κομμάτι μοσχαρίσιας ποπιέτας.
Συστατικά
(για 4 άτομα)- 1 κιλό μοσχαρίσιο φιλέτο
- 4 καρότα
- 1 πράσο
- 2 πιπεριές κόκκινες
- 2 πιπεριές κίτρινες
- ½ μισό ματσάκι μαϊντανό
- ¼ φλυτζ. σάλτσα σόγιας
- ½ φλυτζ. κρασί Σάμος
- ½ φλυτζ. ξίδι
- ½ φλυτζ. ελαιόλαδο
- 1 κ. γλυκού σουσάμι
- αλάτι, πιπέρι
Credits
Κείμενο: Ρήγας ΡηγόπουλοςΦωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Παρατηρήσεις
Σχετικές συνταγές
Αναζήτηση στο Food Project
hot chili links
Τελευταία άρθρα από την ομάδα του food project...
-
Η Ωρίμανση του Κρέατος
Μερικά πολύ βασικά γύρω από την ωρίμανση του κρέατος που πρέπει να γνωρίζουμε.
-
Γαστρονομικά Νέα
-
Ακολουθήστε μας
-
Γλωσσάρι
-
Υπηρεσίες για Επιχειρήσεις
-
Cooking Lessons in Athens