Αστακομακαρονάδα Αμερικέν

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Με ένα μεγάλο μαχαίρι τεμαχίζουμε-ζωντανό τον αστακό-από το κεφάλι ως την ουρά, ανοίγοντάς τον στα δύο και τον ξεπλένουμε.Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο και τσιγαρίζουμε σε δυνατή φωτιά τα κομμάτια του αστακού, μέχρι να πάρουν ένα ζωηρό κόκκινο χρώμα.
 
Αφαιρούμε την περιττή λιπαρή ουσία και προσθέτουμε κρεμμύδι,καρότο, σέλινο και σκόρδο(όλα χοντροκομμένα).

Ανάβουμε με κονιάκ και σβήνουμε με το λευκό κρασί.

Συνεχίζουμε, προσθέτοντας τις ξεφλουδισμένες ντομάτες, τον πελτέ και το νερό ή το ζωμό, αφήνοντας να βράσουν για λιγα λεπτά.
 
Προαιρετικά βάζουμε σάλτσα ντεμί-γκλας, για δυνατότερη γεύση.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, την τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 25 λεπτά στους 200ο C.

Αφαιρούμε τα κομμάτια του αστακού και περνάμε τη σάλτσα από σουρωτήρι. Προσθέτουμε στη σάλτσα την ψύχα του αστακού, φυλάγοντας την ουρά για την παρουσίαση. Έπειτα τοποθετούμε τη σάλτσα σε τηγάνι και δένουμε με λίγο παγωμένο φρέσκο βούτυρο.

Βράζουμε τα ζυμαρικά και τα προσθέτουμα στο τηγάνι με την έτοιμη σάλτσα.

Σερβίρουμε, μέσα στο κέλυφος του αστακού, με λίγο καγιέν και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
 
Tips: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια σάλτσα και σε άλλες παρασκευές με θαλασσινά.

Συστατικά

(υλικά για 4 άτομα)
  • 1,5 κιλό αστακός
  • 1 καρότο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σέλινο
  • 4 τομάτες ώριμες μεγάλες
  • 1/2 φλυτζ. κρασί λευκό
  • 1/4 φλυτζ. κονιάκ Μεταξά
  • 10 γρ. πελτέ τομάτας
  • 4 lt. νερό ή ζωμό ψαριού
  • 400 γρ. μακαρόνια
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι καγιέν
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 1 σκελ. σκόρδο


Credits

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!