Κολοκυθοκεφτέδες με σος Γιαουρτιού και Άνηθου
Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.
Το πιάτο αυτό είναι νόστιμο είτε ζεστό είτε σε θερμοκρασία δωματίου, ιδίως όταν συνοδεύεται από τη δροσιστική σος γιαουρτιού.
Κόβουμε τα κεφάλια και τις ουρές από τα κολοκύθια. Για να αφαιρέσουμε την υγρασία από τα κολοκύθια, τα περνάμε από το τρίφτη στο χοντρό, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά.
Παράλληλα ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180ο – 190ο C. Βάζουμε το μισό τρίμα του ψωμιού σε ένα αντικολλητικό ταψάκι και ψήνουμε για 10 λεπτά, ανάκατέυοντας ανά φάσεις, μέχρι να ροδίσουν τα τρίματα. Αποσύρουμε από το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Παράλληλα ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180ο – 190ο C. Βάζουμε το μισό τρίμα του ψωμιού σε ένα αντικολλητικό ταψάκι και ψήνουμε για 10 λεπτά, ανάκατέυοντας ανά φάσεις, μέχρι να ροδίσουν τα τρίματα. Αποσύρουμε από το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Ξεπλένουμε με λίγο νερό κρύο τα κολοκυθάκια και στη συνέχεια τα στύβουμε καλά με τα χέρια ή πιέζοντάς τα στο σουρωτήρι, ωστε να φύγουν τα υγρά τους. Απλώνουμε το κολοκύθι πάνω σε μία καθαρή πετσέτα και βάζουμε από πάνω μία δεύτερη, για να στεγνώσουν καλύτερα. Αφού στεγνώσουν, βάζουμε το κολοκύθι σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα, τη φέτα θρυμματισμένη καλά, το υπόλοιπο τρίμα του ψωμιού, το δυόσμο ψιλοκομμένο, το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε.
Με αλευρωμένα χέρια, πλάθουμε τους κεφτέδες στρογγυλούς και πλατιούς διαμέτρου περίπου 4-5 εκ. Βουτάμε τους κεφτέδες στο ψημένο τρίμα ψωμιού να καλυφθούν εντελώς και τους χτυπάμε ελαφρώς να φύγει η έξτρα ψίχα.
Με αλευρωμένα χέρια, πλάθουμε τους κεφτέδες στρογγυλούς και πλατιούς διαμέτρου περίπου 4-5 εκ. Βουτάμε τους κεφτέδες στο ψημένο τρίμα ψωμιού να καλυφθούν εντελώς και τους χτυπάμε ελαφρώς να φύγει η έξτρα ψίχα.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σε ποσότητα, τόση ώστε ο κολοκυθοκεφτές να βυθίζεται μέχρι τη μέση. Τηγανίζουμε τους κεφτέδες για περίπου 3 λεπτά από τη κάθε πλευρά, ή μέχρι να να αρχίσουν να ροδίζουν. Τους στραγγίζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Μέχρι να στραγγίξουν, φτιάχνουμε τη σος γιαουρτιού και άνηθου. Απλά βάζουμε το γιαούρτι σε ένα μπολάκι, ψιλοκόβουμε όσο άνηθο θέλει ο καθένας, το προσθέτουμε στο γιαούρτι και τέλος αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού.
Σερβίρουμε τα κολοκυθοκεφτεδάκια με τη σος γιαουρτιού και φέτες λεμονιού.
Tips:
Τα τρίμματα ψωμιού θα κάνουν τους κοκλυθοκεφτέδες φουσκωτούς και τραγανούς.
Το πιάτο αυτό είναι νόστιμο είτε ζεστό είτε σε θερμοκρασία δωματίου, ιδίως όταν συνοδεύεται από τη δροσιστική σος γιαουρτιού.
Συστατικά
(για 15-17 κεφτέδες)- 500 γρ. κολοκύθια φρέσκα
- αλάτι, πιπέρι
- 200 γρ. ψωμί τρίμα
- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 αβγά χτυπημένα
- 100 γρ. φέτα
- 50 γρ. δυόσμος
- μοσχοκάρυδο κ.π
- ελαιόλαδο
- 1 κ. σούπας αλεύρι
- φέτες λεμονιού
- 150 γρ. γιαούρτι
- άνηθο
Credits
Αναζήτηση στο Food Project
hot chili links
-
Γαστρονομικά Νέα
-
Ακολουθήστε μας
-
Γλωσσάρι
-
Υπηρεσίες για Επιχειρήσεις
-
Cooking Lessons in Athens