Πως Φτιάχνουμε Διάφορα Τουρσί

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Βήμα 1ο: Πλένουμε τα λαχανικά μας, έαν είναι πιπεριές αφαιρούμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Εάν είναι μικρές δεν τις καθαρίζουμε ούτε τις κόβουμε. Με λίγα λόγια θέλουμε τα λαχανικά μας κόμμένα σε τέτοιο μέγεθος που να χωράνε μετά εύκολα σε μπολ.
 
Βήμα 2ο: Τα βάζουμε σε ένα μπολ με πολύ αλάτι και νερό για 24 ώρες και τα βάζουμε στο ψυγείο.
 
Βήμα 3ο: Τα στραγγίζουμε καλά, τα βάζουμε σε ένα γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και είναι αποστειρωμένο.
 
Βήμα 4ο: Σκεπάζουμε με άσπρο ξύδι και ελαιόλαδο για ½ κιλό ελαιόλαδο, 1 κιλό ξύδι.
 
Σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε λάχανο τουρσί, σιγοβράζουμε ψιλοκομμένο λάχανο σε ξύδι και λίγο κρασί μέχρι να μαλακώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι και το φυλάμε σε γυάλινο μπολ και στο ψυγείο.
 
Κουνουπίδι: κόβουμε τα μπουκετάκια του, το βράζουμε για 20 λεπτά σε κοχλάζον αλατισμένο νερό και τέλος το βάζουμε σε βάζα σκεπασμένο με άσπρο ξύδι.
 
Καρότα: τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε και τα βράζουμε για 5 λαπτά, αφού κρυώσουν τα βάζουμε στο βάζο με άσπρο ξύδι και λίγο ελαιόλαδο.
 
Αποστείρωση Βαζών
Σε μία κατσαρόλα λίγο πιο ψηλή από τα βάζα τοποθετούμε στο πάτο μία σχαρίτσα και από πάνω τα βάζα που θέλουμε να αποστειρώσουμε, έτσι ώστε να μην έρχονται τα βάζα σε άμεση επαφή με τη φωτιά. Τυλίγουμε επίση το καθάνα από τα βάζα με μία βαμβακερή πετσέτα για να μη χτυπήσουν μεταξύ τους. Γεμίζουμε τη κατσαρόλα με νερό μέχρι να τα καλύψουμε, μόλις αρχίσει να βράζει το νερό τα αφήνουμε μέσα για άλλα 3 λεπτά και αποσύρουμε με προσοχή.

Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε νόστιμα νέα!